Lajčak: EU očekuje brzo formiranje vlade u Beogradu

Izvor: Blic, 24.Maj.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: EU očekuje brzo formiranje vlade u Beogradu

Evropska unija očekuje brzo formiranje Vlade Srbije, želi vladu kojoj će evrointegracije biti prioritet, ali ne ulazi u to ko bi trebalo da bude u toj vladi, izjavio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji je danas došao u posetu Beogradu kao lični izaslanik šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"EU očekuje brzo formiranje vlade i uopšte ne ulazi u to koje stranke bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da budu u vladi.To je sto posto odgovornost političkih snaga u Srbiji", istakao je Lajčak posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

"Ono što je ključno za EU je da želi vladu s ambicijom i snagom da sprovede reforme, koja ima evropske integracije kao prioritet i koja je spremna da preuzme obaveze dosadašnje vlade i nastavi pregovore sa Prištinom", poručio je ministar spoljnih poslova Slovačke.

Lajčak je rekao da je cilj njegove posete Beogradu da se upozna sa atmosferom i aktuelnom političkom situacijom u zemlji posle izbora i dodao da će svoja zapažanja preneti zvaničnicima u Briselu.

Osvrćući se na predsedničke izbore u Srbiji, Lajčak, koji je i potpredsednik vlade Slovačke, istakao je da EU "prihvata i poštuje" rezultate tih izbora.

Jeremić je izrazio uverenje da neće biti promena u politici Beograda kada je reč o ključnim spoljnopolitičkim, regionalnim i drugim pitanjima.

Podsećajući da je prioritet dosadašnje vlade Srbije bio evropski proces, u čemu je imala punu podršku Slovačke, Jeremić je rekao da je uveren da će i buduća vlada Srbije imati takvu vrstu razumevanja i podrške od strane Slovačke.

Napominjući da je današnja poseta Lajčaka "u neku ruku prvi razgovor Beograda i Brisela po okončanju izbornog procesa u Srbiji", Jeremić je istakao da je važno nastaviti blisku saradnju sa svim prijateljima u svetu.

Slovačka je, prema njegovim rečima, jedan od najboljih prijatelja Srbije u svetu i dve zemlje imaju visok stepen razumevanja po svim ključnim pitanjima.

Jeremić nije želeo da odgovori na pitanje novinara o stavu Demokratske stranke o budućoj koaliciji.

"Ja sam danas ovde u funkciji ministra spoljnih poslova Srbije, a ne u svom stranačkom kapacitetu, i molio bih vas da ipak sačekamo da organi DS i najviši funkcioneri DS odluče kada i šta će da saopšte javnosti", rekao je on.

Lajčak je danas razgovarao i sa Tomislavom Nikolićem, liderom socijalista Ivicom Dačićem i potpredsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem.

Povezane vesti: Jeremić i Lajčak za Balkan u EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"EU ne ulazi u to ko će u vladu"

Izvor: B92, 24.Maj.2012

Beograd -- EU očekuje brzo formiranje vlade Srbije, ali ne ulazi u to ko bi trebalo da je čini, kaže šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak..."Ko će formirati vladu, to je sto posto odgovornost političkih snaga u Srbiji. Ono što je ključno za EU je da želi vladu s ambicijom i snagom da sprovede...

Nastavak na B92...

Lajčak: EU za brzo formiranje vlade

Izvor: B92, 24.Maj.2012

Brisel priželjkuje brzo formiranje vlade u Beogradu, preneo je tokom razgovora sa srpskim političarima slovački diplomata i izaslanik EU Miroslav Lajčak...Lajčak, koji je u Beogradu boravio i kao lični izaslanik šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, poručio je da EU očekuje brzo formiranje...

Nastavak na B92...

Stranke obećale EU da se neće mešati u sastavljanje nove vlade

Izvor: Njuz.net, 25.Maj.2012, 13:02

. Stranke apelovale na EU da što pre formira vladu Srbije.. BEOGRAD, 25. maj 2012, (Njuz) - Neformalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak posetio je juče Beograd, gde se susreo sa predstavnicima nekoliko vodećih političkih partija u Srbiji. Tom prilikom Lajčaku je potvrđeno da se domaće...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.