Pregovora o vladi još nema

Izvor: B92, 24.Maj.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovora o vladi još nema

Beograd -- Ni četiri dana posle predsedničkih izbora, zvaničnih pregovora o Vladi još nema. I dalje se sve odigrava daleko od očiju javnosti.

Dokle su stigli pregovori i kako razmišljaju srpski političari došao je da proveri slovački šef diplomatije i specijalni evropski izaslanik Miroslav Lajčak. On je poručio da Evropa ne sastavlja vladu, ali i čuo neke konkretne ideje.

Slovački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomata Miroslav Lajčak je inače prvi Evropljanin koji je od Ivice Dačića čuo kakvu tačno vladu želi stranka koja može da bira stranu.

"Parlamentarna većina postoji, jer da ne postoji, sigurno Boris Tadić i ja ne bismo zajedno sa Krkobabićem i Markovićem pravili dogovor pred drugi izborni krug za formiranje skupštinske većine. Da li se ostaje pri tim dogovorima, ostaje da se izjasne svi koji u tome učestvuju. Dakle, nije se odmaklo dalje u formiranju Vlade, jer nikakvih razgovora i nije bilo”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova i predsednik SPS-a Ivica Dačić.

On, međutim, kaže i da zna za neke druge kontakte - ljutih rivala iz kampanje, demokrata i naprednjaka.

"Oni se sad trenutno bave svojim odnosima, kako da naprave neko strateštvo između te dve stranke, što smatram da nije loše, ali nemoj to sad da prebacujete na mene. Ja ucenjujem jedne ili druge. Ja idem od jednih do drugih. Ne idem”, kazao je Dačić.

Na pitanje šta će biti ako se SNS i DS ipak dogovore, odnosno ima li u toj vladi mesta za njega, on je kratko odgovorio: "Srećan put. Srećan put bez povratka.”

Demokrate, međutim, u javnost još ne izlaze sa konačnom odlukom - potpredsednici stranke koji su odgovorili na pozive B92 kažu da odluku donosi stranački lider Boris Tadić.

Da izbegne odgovor uspeo je i Vuk Jeremić, koji se takođe sastao sa Lajčakom.

"Ja sam danas ovde u funkciji ministra spoljnih poslova, a ne u svom stranačkom kapacitetu. Molio bih vas da ipak sačekamo da organi DS i najviši funkcioneri DS odluče kada i šta će da saopšte javnosti”, rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova i funkcioner DS-a.

A kada je saslušao predstavnike vodećih stranaka, evropski izaslanik Miroslav Lajčak mogao je da zaključi samo jedno - Evropa jedino želi brzu vladu.

"EU uopšte ne ulazi u to ko bi trebalo da bude u vladi, koje stranke bi trebalo da budu u vladi, a koje ne. To je apsolutno sto posto odgovornost političkih snaga u Srbiji. Ali ono što je bitno i ključno za EU je da vidi vladu koja ima ambiciju i snagu da sprovodi reforme, koja ima evropske integracije kao svoj prioritet”, izjavio je Miroslav Lajčak.

Pregovarači o sastavu Vlade još nisu u cajtnotu - rok za konstituisanje skupštine je 9. jun, a Vlada mora da se izabere tek do 8. septembra.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.