Kipar podržava Srbiju ka Evropi

Izvor: B92, 08.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kipar podržava Srbiju ka Evropi"

Nikozija -- Ministar inostranih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je da Kipar podržava evropske integracije Srbije.

On je dodao da se nada da će Srbija što pre potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Kiprijanu je nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem rekao da, uprkos tome što su neke evropske države priznale Kosovo, to nije jedinstven stav EU.

On je rekao da je ostavljeno svakoj državi članici da sama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donese odluku o eventualnom priznavanju nezavisnog Kosova.

Kiprijanu je kazao da ne postoje nova uslovljavanja za Srbiju da napreduje u procesu evropskih integracija.

On je dodao da "Kipar ne priznaje nezavisno Kosovo i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, jer i Kipar ima sličan problem".

Jeremić je rekao da je stav Srbije da jednoglasno proglašena nezavisnost Kosova nema pravno i političko značenje za Srbiju i da će država nastaviti da koristi sva politička i pravna sredstva da sačuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo što je Kipar podržao integraciju celog zapadnog Balkana u EU i Srbiju u potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Za Srbiju je važno da nema novih uslovljavanja u kontekstu priznavanja Kosova," izjavio je Jeremić.

On je rekao da je ovih dana bilo dosta zabluda da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo kako bi napredovala u evropskim integracijama.

"To nije stav EU... Takva odluka mora biti jednoglasna, a ona kao takva ne postoji", rekao je Jeremić i dodao da Srbija neće odustati od očuvanja teritorijalnog integriteta i evropskih integracija.

Jeremić je najavio da Srbija nastavlja diplomatsku borbu kako bi broj država koje će eventualno priznati Kosovo bio što manji, ali i da onemogući ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije.

Jeremić je izjavio i da podržava Kipar u očuvanju njegovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija spremna da potpiše sporazum sa EU

Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 11:37

Srbija je odmah spremna da potpiše sporazum o Stabilizaciji i asocijaziji sa Evropskom unijom, rekao je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i pozvao Evropsku uniju da prevaziđe "uzdržanost" nekih i pokaže Srbiji da je dobrodošla u njeno okrilje....."Time što bi to omogućile i prevazišle uzdržanost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.