Srbija pala za 13 mesta na listi po slobodi medija

Izvor: Bor030.net, 12.Feb.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pala za 13 mesta na listi po slobodi medija

Srbija je 67. zemlja na svetskoj rang listi po slobodi medija za 2014. i pala je za 13 mesta u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u godišnjem izveštaju medjunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) sa sedištem u Parizu.

Na spisku 180 država, ispred Srbije su Slovenija (na 35. mestu), Hrvatska (58), BiH (66), a iza su Crna Gora (114) i Makedonija (117).

RSF je rangirala Kosovo, koje je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << 87. mestu u izveštaju ove organizacije, što je za sedam mesta niže nego prethodne godine.

Finska, Norveška i Danska su na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Turkmenistanu, Severnoj Koreji i Eritreji.

RSF u izveštaju navodi da su SAD po slobodi medija pale za tri mesta i da su na 49. mestu, Rusija je pala za četiri mesta i nalazi se 152. mestu.

Prema godišnjem indeksu, beleži se veći stepen kršenja slobode informacija u 180 zemalja, na svim kontinentima, navodi RSF i dodaje da se najveći pad izmedju dva izveštaja beleži u regionu EU-Balkan.

RSF svake godine objavljuje izveštaj i pravi spisak zemalja uzimaju u obzir nekoliko faktora – nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.