Pad medijskih sloboda u Srbiji, i u svetu

Izvor: Studio B, 12.Feb.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad medijskih sloboda u Srbiji, i u svetu

Srbija se na svetskoj listi po slobodi medija za 2014. godinu nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Srbija se na svetskoj listi po slobodi medija za 2014. godinu nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF), u kojem se ističe da su medijske slobode širom sveta prošle godine doživele "drastičan pad".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Kada je reč o stanju medija u regionu Balkana, ispred Srbije, koja je u prethodnom izveštaju bila na 54. mestu, nalaze se Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovina (66), a lošije od nje su rangirane Albanija (82), Crna Gora (114) i Makedonija (117)."Svuda je došlo do pogoršanja situacije usled veoma različitih faktora", kaže direktor organizacije sa sedištem u Parizu Kristof Delor za agenciju Frans pres.

U mnogim zemljama Zapadne Evrope takođe je zabeležen pad medijskih sloboda, kao što je slučaj sa Italijom, koja je pala za 24 mesta i nalazi se na 73. poziciji.

Evropska unija je, navodi se, zabeležila veći pad, što svedoči o limitima njenog "demokratskog modela" i nesposobnosti njenog mehanizma da zadrži opadanje.

Rusija je pala na 152. mesto nakon, kako se ocenjuje, uvođenja "još jednog niza drakonskih zakona", blokiranja veb-sajtora i gašenja nezavisnih medija.

Sjedinjene Države se nalaze na 49. mestu, zabeleživši pad od tri pozicije između ostalog i zbog, kako RSF navodi, "rata informacijama" američke vlade protiv Vikiliksa i drugih.

U izveštaju se kaže da je 2014. godine zabeleženo 3.719 slučajeva kršenja slobode informisanja u 180 zemalja, što je osam odsto više nego prethodne godine.

Takođe se upozorava da sve strane u konfliktima na Bliskom istoku i Ukrajini vode "strahovit rat informacijama" gde su medijski radnici direktno izloženi ubijanju, zarobljavanju ili pritiscima da šire propagandu.

Iran, Kina, Sirija, Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja su na začelju liste zemalja, sa najnižim nivoom medijskih sloboda, dok su najbolje rangirane severne evropske zemlje poput Finske, Norveške, Danske, Holandije i Švedske."Sloboda medija je u povlačenju na svih pet kontinenata", zaključuje se u izveštaju Reportera bez granica objavljenom na sajtu ove organizacije. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Sloboda medija ugrožena širom sveta

Izvor: VOA, 12.Feb.2015

Sloboda medija se prošle godine pogoršala širom svijeta, objavila je organizacija “Reporteri bez granica” u svom novom izvještaju. Od balkanskih zemalja najviše je nazadovala Srbija...Prema godišnjem indeksu, uslovi su pogoršani u čak dvije trećine od 180 zemalja, obuhvaćenih istraživanjem....

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.