Izvor: BalkanRock.com, 09.Avg.2017, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SuperUho festival, drugi dan: Frankova riječ – publici zapovijed

Frank Turner i Billy Bragg / foto: Nataša Narančić

Željno smo iščekivali drugi dan SuperUho festivala u Primoštenu, radujući se nastupima Svemirka, Sare Renar, Conora Obersta, Frankie Cosmos, Franka Turnera s bendom The Sleeping Souls te Jessy Lanze. Na kraju smo dobili još veću dozu zabave nego prvi dan, sve praćeno odličnom muzikom.

Druga večer započela je nastupom Svemirka, koji je predstavio debi album „Vanilija“. Iza imena Svemirko krije >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << se muzičar i producent Marko Vuković, a muziku koju stvara opisuje kao „plesni emo-macho pop“. I stvarno je plesna, jer čak ni klavijaturist nije mogao odoljeti da ne zapleše, makar u mjestu, a ni publika nije ostala ravnodušna. Unaprijed određeno vrijeme brzo je prošlo pa se publika sa Žedno uho stagea preselila na Second stage.

Sara Renar

Tamo je sve bilo spremno za nastup Sare Renar, koji je započela obradom „Ona se budi“ (Šarlo Akrobata). Nastavila je s „Notturno“, a na pozornici joj se pridružio klavijaturist Zdeslav Klarić, inače poznat po radu s Pips, Chips & Videoclips. Vrlo opušteno – tako bi se najjednostavnije moglo opisati ono što nam je sinoć predstavila Sara. Vješto se igrajući zvukom i glasom, sve nas je uljuljkala pjesmama „U velikom stilu“, „Bok“, „Razmak“, „Djeca“, „Dani bez sjena“. Podsjetila nas je da joj je drugi nastup u životu bio onaj na Terraneu, a ovaj bi mogao biti već dvjesto drugi. Također je priznala da se pribojavala kako će nam zaokupiti pažnju, utišati nas i dovesti u prve redove, ali, na sreću, nije bilo potrebe za spašavanjem situacije jer je sve to uspjela čim se pojavila na stageu.

Conor Oberst

Slično je nastavio i Conor Oberst – uljuljkano i opušteno, ali u sebi svojstvenom stilu. Šest ljudi na pozornici i desetak instrumenata koji su se izmjenjivali doprinijeli su punoći zvuka, a publika se lagano njihala uz „Too Late To Fixate“, „A Little Uncanny“, „Till St. Dymphna Kicks Us Out“ (u koju nas je Conor uveo legendom o svetoj Dimfni). U malo više od sat vremena donio nam je presjek svoje dvadesetak godina duge karijere. Plesalo se uz „Train Under Water“, „Salutations“, „Poison Oak“ dok je Conor između pjesama vodio monologe, rijetko gledajući u publiku. No komunikacija nije ni bila potrebna, iskrenost je prštala na sve strane i gotovo tijekom cijelog nastupa postojala je neka tajna povezanost između izvođača i publike.

Frankie Cosmos

Nakon Obersta, na manjem stageu imali smo prilike slušati Gretu Kline, poznatiju kao Frankie Cosmos. Sa svojim pratećim bendom ova dvadesettrogodišnja muzičarka zabavila nas je svojim pop minijaturama poput „If I Had A Dog“, „What If“, „Duet“. Dio publike se pred kraj razbježao jer nas je zabava tek čekala pa je trebalo zauzeti prve redove i izbliza posvjedočiti svemu što su momci iz Velike Britanije priredili.

Frank Turner, gospodin u bijeloj košulji s crnom kravatom oko vrata, te jednako elegantni članovi benda The Sleeping Souls uletjeli su na Žedno uho stage, automatski očarali publiku i zagrijali atmosferu. Frank je, naravno, progovorio na hrvatskom, i to ne samo standardno „Hvala“, nego je održao cijeli govor, obavijestio nas kako je ovo njegov 2081. nastup u karijeri, a prisjetio se i svojih ostalih nastupa u Hrvatskoj – u Šibeniku, Požegi i Zagrebu. Nešto kasnije uslijedilo je još jedno iznenađenje: otpjevao je pjesmu „Eulogy“ na hrvatskom, nasmijavši prisutne kada je umjesto imena Freddie Mercury („Not everyone can be Freddie Mercury“) izgovorio Mišo Kovač!

Frank Turner

Ostavši sam na pozornici, izveo je pjesmu „Imperfect Tense“ koju je netko zatražio putem maila, zatim pjesmu „Be More Kind“ koja će se naći na njegovom novom albumu te „The Ballad Of Me And My Friends“. Turner je iskusni zabavljač i ne samo da zna što kod publike „pali“, nego obavezno dobije ono što želi pa je tako i na SuperUhu svaka njegova riječ publici bila zapovijed. Tražio je da plešemo i skačemo – dobio je to. Tražio je da pjevamo – i to je dobio. Naučio je brojati na hrvatskom do četiri na „If Ever I Stray“ i „Wessex Boy“, a bili smo jedno na „Photosynthesis“ (kada nas je Frank zamolio da sjednemo i zatim svi zajedno skočimo), „I Still Believe“ i „The Road“. Stoga nas je sve počastio, oduševio i iznenadio kada je na pozornicu pozvao Billyja Bragga s kojim je izveo pjesmu „A New England“. Poznato je da je Frank njegov veliki obožavatelj pa je odlično iskorištena situacija, jer Bragg večeras također nastupa na SuperUhu. Vrhunac ludnice nastao je tijekom pjesme „Four Simple Words“. Frank je pokazao svoje plesačko umijeće nakon što je uskočio među publiku i zaplesao s jednom djevojkom. Poslije toga publika ga je nosila nazad do pozornice. Oprostili smo se od momaka s osmijehom na licu, baš kao što ga ni Frank nije skidao s lica tijekom cijelog nastupa.

Poslije toliko pozitive na jednom mjestu, bilo je teško vratiti se u stvarnost, no na Second stageu još nas je čekala Jessy Lanza. Uz pjesme s albuma „Pull My Hair Back“ i „Oh No“ privela je drugu večer SuperUho festivala kraju. Večeras nas još čekaju Trobecove krušne peći, The Membranes, Billy Bragg, Mašinko, Buzzcocks i James Lavelle.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.