Međunarodni forum o Avganistanu u Moskvi

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni forum o Avganistanu u Moskvi

08.10.2015. -

U Moskvi počinje dvodnevni Međunarodni forum o Avganistanu u organizaciji ruskog Ministarstva odbrane sa ciljem da se podstakne bezbednost i stabilnost u to zemlji koja je se nalazi pod stalnom pretnjom Islamske države i talibana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, forumu će prisustvovati predstavnici zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju, kao i predstavnici Zajednice nezavisnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << država i Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju.

Učesnici foruma razgovaraće o pomoći Avganistanu i sprečavanju širenja ekstremizma u regionu.

Politički i društveni nemiri u Avganistanu traju od američke invazije na tu zemlju 2001. godine, iako je NATO misija zvanično završena prošle godine.

Sjedinjene Države planiraju da okončaju vojno prisustvo u Avganistanu do decembra 2016. godine zatvaranjem preostalih američkih baza u kojima se trenutno nalazi oko 10.000 vojnika.

Međutim, američki mediji su nedavno javili da je bivši komandant američke vojske u Avganistanu, general Džon Kembel poslao zvaničnicima Pentagona i NATO-a pet različitih preporuka u kojima predlaže prisustvo američke vojske u Avganistanu i posle 2016. godine.

U vazdušnom napadu američkih snaga u subotu, u kojima je pogođena bolnica u avganistanskom gradu Kunduz, poginule su 22 osobe, uključujući 12 zaposlenih u organizaciji Lekari bez granica. Organizacija je napad nazvala zločinom i najavila da  da će sprovesti nezavisnu istragu o incidentu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.