Kosovske sankcije Rusiji

Izvor: RTS, 17.Sep.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske sankcije Rusiji

Vlada Kosova uvela je sankcije Rusiji u skladu sa merama koje su protiv Moskve već preduzeli SAD i Evropska unija, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Priština je, još ranije, najavila da će podržati sve mere koje su Brisel i Vašington preduzeli protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

EU i SAD su krajem prošle sedmice objavili novi paket sankcija Rusiji, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu. Proširena je i "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Naftnim kompanijama "Rosnjeft", "Transnjeft" i "Gazpromnjeft" od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je najavio da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.

Rusija je najavila kontramere, uključujući zabranu uvoza automobila i nekih roba široke potrošnje iz EU, kao i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovske sankcije Rusiji

Izvor: RTS, 17.Sep.2014

Kosovska vlada uvela je sankcije Rusiji u skladu sa merama koje su protiv Moskve već preduzeli SAD i Evropska unija, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj...Priština je, još ranije, najavila da će podržati sve mere koje su Brisel i Vašington preduzeli protiv Rusije zbog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.