Читај ми!

Kosovo uvelo sankcije Rusiji

Kosovska vlada uvela je sankcije Rusiji u skladu sa merama koje su protiv Moskve već preduzele SAD i Evropska unija, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Priština je još ranije najavila da će podržati sve mere koje su Brisel i Vašington preduzeli protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

EU i SAD su krajem prošle sedmice objavile novi paket sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu. Proširena je i "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Naftnim kompanijama "Rosnjeft", "Transnjeft" i "Gaspromnjeft" od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Osim toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, ali i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej najavio je da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca – ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.

Rusija je najavila kontramere, uključujući zabranu uvoza automobila i robe široke potrošnje iz EU, ali i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара