Irinej: Papa i patrijarh podsticaj dijalogu

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Papa i patrijarh podsticaj dijalogu

Beograd -- SPC zadovoljna je što će se posle višedecenijskih priprema sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franja, izjavio je episkop bački Irinej.

Osim toga, on je dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim delovima sveta.

"SPC dosledno i sa najboljim željama podržava napore patrijarha Kirila da u dijalogu i saradnji sa najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta pronađu odgovore na tragične događaje, pre svih genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog Istoka i znatnog dela Afrike", naveo je episkop bački Irinej u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da se SPC nada da će predstojeći razgovor na Kubi biti podsticaj istinoljubivom i mirotvornom dijalogu i delovanju predstavnika dve hrišćanske crkve i u drugim delovima sveta, pa i u našem regionu.

Episkop backi je naveo i da pravoslavni Srbi već vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti u Hrvatskoj, "u poslednje vreme nažalost, kao de facto građani drugog reda, neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za šta se ne zalaže samo naša SPC nego i papa Franja i Sveta Stolica".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.