Crna Gora na meti Rusije zbog simbolike?

Izvor: Press, 24.Apr.2014, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora na meti Rusije zbog simbolike?

“U sukobu između Moskve i Vašingtona Crna Gora nema realnog uticaja i moći, ali ona simbolično u ovom trenutku predstavlja zemlju koja je najbliža članstu u NATO i verovatno EU”, rekao je Simić u izjavi za Tanjug.

Prema Simićevim rečima crnogorska osuda ruske politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Ukrajini, dovela je do toga da Rusija tretira Crnu Goru kao “mlađeg brata” SAD, kao što je Vašington svojevremeno smatrao Srbiju “mlađim bratom” Rusije.

Podgorički mediji preneli su danas informaciju da ambasada Crne Gore u Moskvi nije primila nikakav dokument, niti joj je na bilo koji način zvanično saopšteno da će Rusija uvesti sankcije Crnoj Gori.

Pozivajući se na nezvanične izjave dobijene iz ambasade u Moskvi i iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, Podgorica će reagovati samo na zvanične stavove Moskve, ali neće komentarisati pisanje medija.

U ruskom vladinom listu “Rosiskaja gazeta” juče je objavljeno da Moskva razmatra odgovor Podgorici povodom odluke da se pridruži sankcijama protiv Rusije imajući u vidu da značajan deo BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

Prema pisanju tog lista „uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve“, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi.

Uz ocenu da Ðukanovićeva vlada marljivo "čisti" zemlju od ruskog uticaja, navedeno je da su „Rusi tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori“, iako su u poslednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dve milijarde evra i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore.

Kada je ruskom menadzmentu u Nikšiću zaprećeno fizičkim nasiljem, policija je odbila da odgovori na pretnje, tvrdi moskovski list, dodajući da su vlasti prošlog leta konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska.

U tekstu se tvrdi da policija ne istražuje sve češće slučajeve pljačkanja ruskih kuća, dok su Rusi masovno postali žrtve u prevarama u poslu sa nekretninama.

Eventualno ukidanje bezviznog režima Rusije sa Crnom Gorom moglo bi značajno da utiče na obim turizma, a promena uslova uvoza vina iz Crne Gore u Rusiju takođe bi imala značajne posledice po crnogorsku privredu, budući da 90 odsto izvoza ide u Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je nedavno da je razočarano antiruskom retorikom premijera Crne Gore Mila Ðukanovića tokom njegove posete SAD, ali i odlukom Crne Gore da se priključi sankcijama koje je EU uvela Moskvi.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije navodi se da je Ðukanović u svojim govorima iznosio antiruske stavove, što je, uz odluku Podgorice da se priključi sankcijama EU, razlog za duboko razočaranje.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore odbacilo je kao neprimerene i proizvoljne ocene i stavove izrečene u saopštenju ruskog ministarstva.

Crnogorsko ministarstvo je navelo da je sve što je premijer izneo javno, i u razgovorima sa američkim zvaničnicima, u skladu sa nacionalnim interesima Crne Gore i njenim spoljnopolitičkim opredeljenjima za članstvo u NATO i EU, i nije antiruski intonirano.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Blic Crna Gora": Reakcije na prijetnje Rusije da će nam uvesti sankcije

Izvor: Blic, 24.Apr.2014

Predrag Simić: Namjera Moskve da kazni Podgoricu ima simbolično značenje, jer je Crna Gora najbliža ulasku u NATO i EU. ..Branko Lukovac: Odluka Moskve da ukine bezvizni režim i trgovinske olakšice bila bi kontraproduktivna. Nema zvanične potvrde da Rusija razmišlja o sankcijama...(opširnije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.