Umro Džo Koker

Izvor: Beta, 22.Dec.2014, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Džo Koker

LONDON, 22. decembra 2014. (Beta) - Engleski rok i bluz pevač Džo Koker umro je u ponedeljak u 70. godini od raka pluća, prenosi britanski Gardijan.

Koker, čija karijera je trajala više od 40 godina, umro je posle duge bitke sa rakom pluća, navodi britanski list koji ga naziva "jednim od heroja britanske pop muzike 1960-tih godina".

Njegov agent Beri Maršal rekao je da je Koker bio "prosto jedinstven", kao i da će "biti nemoguće nadoknaditi prazninu u našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << srcima koja je nastala njegovom smrću", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Maršal je potvrdio da je Koker umro od bolesti, ali nije želeo da kaže koje.

Koker, poznat po hrapavom glasu i divljoj igri na sceni, slavu je stekao obradama popularnih pesama, uključujući i numeru Bitlsa "With a Little Help From My Friends", koja je 1968. dospela na prvo mesto top lista i lansirala ga u svetsku muzičku orbitu.

Tokom karijere snimio je 40 albuma. Dobio je muzičku nagradu Gremi 1983. za "UP Where We Belong", duet sa Dženifer Vorns iz filma "Oficir i džentlmen", a 2007. je nagradjen Ordenom britanskog carstva za dobrinos muzici.

Njegov izdavač Soni mjuzik (Sony Music) napisao je u saopštenju, izdatom povodom njegove smrti, da je je Kokerov "medjunarodni uspeh kao bluz i rok pevača počeo 1964. i nastavio se do današnjih dana".

Prošle godine oborio je sve sopstvene rekorde u koncertnim arenama širom Evrope, a poslednji koncert imao je u junu u Londonu.

Njegov agent je rekao da je Koker "bez sumnje bio najveći rok i soul glas koji je ikada izrodila Britanija i ostao je isti čovek tokom celog života".

"Neverovatno talentovan, prava zvezda, ali ljubazan i nežan čovek koji je voleo da nastupa. Svako ko ga je ikad video uživo nikad ga neće zaboraviti", rekao je Maršal, a prenosi BBC.

Koker je rodjen kao Džon Robert Koker 1944, odrastao je u Šefildu, gde je i počeo pevačku karijeru u tamošnjim pabovima i klubovima.

Dugogodišnji stanovnik SAD, Koker je živeo na ranču u Koloradu sa drugom ženom Pem.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.