Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2016, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na berzama poništen jutarnji skok

LONDON/NJUJORK - Akcije na evropskim berzama su pale, čime su poništeni dobici iz ranog trgovanja koje je podstakao skok indeksa u Aziji i SAD.

Akcije su pale nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) umanjila očekivanja vezano za dodatno podizanje kamatnih stopa.

Oko 13:30 časova po Griniču, londonski indeks akcija FTSE 100 je oslabio za 0,2 odsto, na 6.148,14 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,2 odsto, na 9.602,71 poen, a pariski KAK 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za 0,3 odsto, na 4.270,48 poena, prenosi agencija Frans pres.

"Poslije veselog starta, evropski berzanski indeksi su danas počeli da se povlače, a sličan negativan trend je primijećen i na američkim tržištima", izjavio je analitičar kompanije Spredeks, Konor Kembel.

Zakonodavci Feda su, prema zapisniku sa zasjedanje te institucije od 15-16. marta, izuzetno zabrinuti zbog posljedica koji bi sporiji rast globalne ekonomije mogao imati po privredu SAD. Oni su se u martu uzdržali od podizanja kamatnih stopa, a većina investitora tvrdi da ni u aprilu neće doći do povećanja kamata.

"Dominanta sila koja utiče na Fedovo donošenje odluka je kolebljivost, ali i globalni rizici koji prijete domaćoj inflaciji i zapošljavanju", izjavila je analitičarka Brenda Keli iz kompanije London kepital grup.

Akcije na Volstritu su pet minuta od početka trgovanja pale, pri čemu je industrijski Dau DŽons oslabio za 0,62 odsto, širi S&P 500 za 0,55 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,49 odsto.

Na valutnim berzama, evro je pao na 1,1340 dolara sa jučerašnjih 1,1398 dolara, a dolar na 108,17 jena sa 109,76 jena.

U Aziji, indeksi su evidentirali različite rezultate, pa je tako japanski indeks Nikei 225 ojačao za 0,2 odsto, Šangajski kompozitni pao za 1,4 odsto, a honkonški Hang Seng skočio za 0,3 odsto.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.