Dolar se blago stabilizirao

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar se blago stabilizirao

LONDON -  Dolar se u srijedu donekle stabilizirao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, uz veće dobitke prema jenu u nešto skromnijem obujmu trgovanja zbog praznika u Japanu, dok ulagači nove smjernice čekaju od ovotjedne objave niza novih pokazatelja iz Europe i Sjedinjenih Država.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, uvećan za 0,1 posto, na 93,040 bodova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala za 0,25 posto, na 106,86 jena, što je dijelom posljedica skromnijeg trgovanja jer su japanska tržišta u srijedu i četvrtak zatvorena zbog državnog praznika. U prekonoćnom trgovanju dolar je u jednom trenutku skliznuo na 105,55 jena, najnižu razinu u posljednjih 19 mjeseci.

Tečaj dolara prema euru ostao je više-manje nepromijenjen pa se eurom trgovalo po 1,1497 dolara. U utorak je, pak, u jednom trenutku dolar skliznuo na najniže razine prema euru od kolovoza lani od 1,1616 dolara za euro.

Na tržištu su se proširile glasine da je tečaj eura premašio razine koje su projicirali u Europskoj središnjoj banci (ECB) u sklopu procjena za gospodarstvo eurozone, potaknuvši tako špekulacije da bi dužnosnici možda mogli željeti zauzdati europsku valutu.

U ovom trenutku u središtu rasprave ipak je japanska valuta, na dobitku 14 posto prema dolaru od sredine prosinca lani, kao i izgledi da japanska središnja banka poduzme izravne intervencije na tržištima, odnosno u nekom trenutku povuče daleko agresivnije poteze u cilju zauzdavanja naglog jačanja jena.

U petak je svojevrsno upozorenje stiglo iz američkog ministarstva financija, koje je u najnovijem izvješću objavilo da bi "tvrdokorne jednostrane" intervencije u cilju slabljenja valuta mogle dovesti do toga da zemlje s golemim trgovinskim viškovima budu označene kao valutni manipulatori, te zahtijevati da se nešto poduzme. Nitko ne očekuje da će do toga doći. Međutim, takvo je izvješće protumačeno kao još jedan znak da američki dužnosnici nisu zadovoljni jačanjem dolara.

S druge strane, od predsjednika ogranka američke središnje banke Fed Johna Williams stigla je poruka da će u lipnju glasati za podizanje kamatnih stopa, bude li gospodarski rast u skladu s njegovim procjenama i ako se nastavi rast zaposlenosti.
Pogledaj vesti o: London,   Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.