Turneja srpski kandidat za Oskara

Izvor: B92, 22.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turneja" srpski kandidat za Oskara

Film "Turneja" Gorana Markovića srpski je kandidat za 81. nagradu Oskar Američke filmske akademije, za igrane filmove izvan engleskog govornog područja.

Član Predsedništva akademije za film i nauku Nenad Dukić rekao je da je Stručni odbor odluku doneo većinom glasova, birajući između 12 ostvarenja nove srpske produkcije koji su bili u konkurenciji i po njegovim rečima ispunili su sve uslove kako američke, tako i domaće filmske akademije.

Pored "Turneje" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kanidati za odlazak na takmičenje za Oskara bili su i "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića, "Četvrti čovek" Dejana Zečevića, "Hadersfild" Ivana Živkovića, "Film o Milošu Brankoviću" Nebojše Radosavljevića, "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, "Bel epok" Nikole Stojanovića, "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića, "Agi i Ema" Milutina Petrovića, "Princ od papira" Marka Kostića, "Čitulja za Eskobara" Milorada Milinkovića i "Biro za izgubljene stvari" Svetislava Prelića.

Naš poznati reditelj Goran Marković, koji je bio i scenarista filma "Turneja" po završetku snimanja, pre sedam meseci, rekao je da je to najveći i najkomplikovaniji projekat u njegovoj karijeri i da je iz sebe izvukao maksimum. Film je sniman tokom zime, uglavnom na lokacijama u Republici Srpskoj u produkciji "Testament filma" iz Beograda i "Balkan filma" iz Banja Luke.

U glumačkoj podeli, koja je po oceni Markovića, bila perfektna su Tihomir Stanić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić Jelena Đokić, Slavko Štimac i Svetozar Cvetković.

Glumci su reditelju uzvratili istom merom, rekavši nakon poslednje klape, da je Goran Marković napisao ljubavno pismo glumačkoj profesiji, sa velikom nežnošću.

Film priča o grupi beogradskih glumaca koja se 1993. godine, u vreme najgorih ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, našla na turnei po Srpskoj krajini.

Zaputivši se na turneju, nesvesni stvarnosti i realnosti na područjima zahvaćenih ratnim strahotama, glumci upadaju u srce ratnog sukoba i lutaju od fronta do fronta, od srpske, do hrvatske i muslimanske vojske. Ali ta naivnost koja ih smešta u najgoru situaciju upravo je ono što ih spasava iz bezizlasnosti.

Već na prvom učešću na jednoj od velikih međunarodnih filmskih smotri, na festivalu u Montrealu "Turneja" je od strane filmske kritike (FIPRESCI) proglašena najboljim filmom, a žiri je Markovića nagradio za najbolju režiju.

"Na stranu nagrada, ali ono što je meni najznačajnije jeste prijem kod gledalaca. U Montrealu je bila apsolutna premijera, film nigde nije javno prikazan pre toga. Nisam mogao da pretpostavim da li će ljudi shvatiti o čemu se tu radi. Ipak je to tema koja može da bude jako lokalna - rat u Bosni, Srbi, Hrvati, Muslimani..., međutim, publika je fantastično reagovala", rekao je Marković.

Posle Montreala producentima našeg filma su se javila tri distributera iz Amerike, među kojima je i "Soni pictures classic", jedan od vodećih u Holivudu. "Dakle, postoji šansa da "Turneja" ide po bioskopima u svetu, što je najvažnije za jedan film", naglasio je tada Marković, najavljujući i učešće na još najmanje desetak festivala, među kojima su i London, Monpelje, Kairo, Solun..

Negde među tim festivalima, u martu iduće godine, "smestiće se" i kandidatura "Turneje" za 81. Oskara za film sa vanengleskog govornog područja.

O našem kandidatu za Oskara odlučivali su Ružica Sokić, Marko Babac, Miki Stamenković, Kornelije Kovač, Predrag Popović, Radoslav Zelenović, Zdravko Randić, Milan Jelić, Tamara Miletić, Milan Špiček i Dejan Vražalić koji su činili Stručni odbor Akademije .

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Film "Turneja" srpski kandidat za Oskara

Izvor: Kontra magazin, 22.Sep.2008

Film Turneja Gorana Markovića biće srpski kandidat za 81. nagradu Oskar za igrane filmove izvan engleskog govornog područja. Turneja je, inače, do sada osvojila dve prestižne nagrade na filmskom festivalu u Montrealu, gde je bila i svetska premijera filma – Goranu Markoviću dodeljena...

Nastavak na Kontra magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.