Četvrti Oskar velikog eksperimentatora

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2013, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti Oskar velikog eksperimentatora

28.02.2013. -

Nagradu Oskar za 2012. godinu u četiri nominacije, između ostalog za najbolju režiju, dobio je film Život Pi čuvenog kineskog režisera Anga Lija. Tako je majstor filmske umetnosti dobio četvrtu najvišu nagradu Američke filmske akademije. Prethodne tri statuete Ang Li je dobio za film Razum i osećanja, Pritajeni tigar, skriveni zmaj i Planina Broukbek. Ove godine osim nagrade Oskar za režiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << film je dobio nagradu za vizualne efekte, kameru i najbolju filmsku muziku.

Kolege iz filmske industrije nazivaju Anga Lija režiserom kameleonom koji je u stanju da isto tako talentovano i uspešno radi u bilo kom žanru. Šta više, Li može da se uklopi u bilo koju epohu i civilizaciju, tvrdi poznati kineski režiser Se Fej. Uzgred, upravo je Se Fej pre 20 godina uručio Angu Liju prvu veliku nagradu — Zlatnog medveda Berlinskog filmskog festivala.

- Meni lično se vrlo dopadaju filmovi Anga Lija. U svakom od njih se vidi preplitanje istočne i zapadne kulture. Život Pi je na prvi pogled jednostavna priča o indijskom mladiću koji je doživeo brodolom. Film je snimljen odlično, nije uzalud rad kamermana nagradila Američka filmska akdemija. Ali najvažnija u filmu je njegova filozofska komponenta. Većina filmova Anga Lija dobila je velike međunarodne nagrade. I Život Pi nije izuzetak. Vrlo mi je drago zbog njega.

Ang Li voli da eksperimentiše, ponekad vrlo smelo. Dovoljno je setiti se filma o homoseksualnoj ljubavi dvojice kauboja Planina Broukbek ili otovrenog čak po zapadnim merilima filma Pohota. Novi film 58-godišnjeg režisera takođe je eksperiment. Život Pi je prvi ogled Anga Lija u formatu 3D. Uvek sam spreman na to da moram da učim nešto novo. Proučavam pravila i ponekad kršim neka od njih. Kako bi komunikacija sa publikom bila zanimljiva, neke kanone moram da lomim. Tako je Ang Li objasnio princip svog stvaralaštva u jednom intervjuu.

U filmu Život Pi kineski režiser je uspeo da prenese ne samo očaravajuću lepotu i neobuzdanu divljinu prirode, već je i naterao da se zamislimo o vrednosti ljudskog života. Govori ruski režiser i filmski kritičar Alisa Hmeljnicka.

- Znam kako autor može da ne liči na svoje delo, ali želim da mislim da je Ang Li čovek blagorodan u human, kao i njegov film Život Pi, uzbudljiv avanturistički fim, ali pri tome nimalo užurban. U njemu postoji takva stvar kao što je zahvalnost životu. Mi tako retko obraćamo na to pažnju, samo kada se dešava nešto loše. Život Pi ja bih preporučila za gledanje, pre svega onima čija profesija pretpostavlja komuniciranje sa ljudima — lekarima, učiteljima.

Uspeh filma Život Pi s pravom mogu da podele valsti Tajvana, koje su pozvale čuvenog sunarodnika da snimi novi film u zavičaju. Govori šef nezvanične misije Tajvana u Moskvi Čeng Čungsjang.

- Režiser Ang Li rođen je na Tajvanu i smatra da ukoliko ne bi bilo Tajvana, njegovog filma ne bi bilo. Više od 70% epizoda je snimljeno u domovini režisera. Snimanje se odvijalo u gradskom zoološkom vrtu Tajpeja, nacionalnom parku Kenting i čak na zabačenom aerodromu grada Tajčung. Tamo je specijalno bilo napravljeno veštačko jezero za snimanje epizoda bure na okeanu. Oromni talasi su vešta imitacija.

U međuvremenu pubika sa nestrpljenjem očekuje izlazak novog filma Anga Lija. Njegov novi projekat je istorijski film o egipatskoj carici Kleopatri sa američkom glumicom Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi. Režiser eksperimentator je nagovestio novinarima da će novi film biti prepun iznenađenja.

Izvor: Glas Rusije, foto: Kadr iz k/f \"Žiznь Pi\". © KinoPoisk.Ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Suzan Bojl i glumica

Izvor: Mondo, 01.Mar.2013, 13:47

Škotska muzička senzacija igraće jednu od glavnih uloga u filmu "The Christmas Candle". Prva klapa je već pala, a i Suzan i producenti su zadovoljni njenim glumačkim umećem...Suzan Bojl će igrati suprugu upravnika crkve u jednom izmišljenom selu koje svakih 25 godina za Božić poseti anđeo...Pored...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.