Ispoštovana poslednja slikareva želja

Izvor: juGmedia, 10.Maj.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispoštovana poslednja slikareva želja

LESKOVAC – Ispoštovala sam poslednju želju svog supruga i poklonila 20 njegovih dela Narodnom muzeju u Leskovcu, gradu u kome je živeo i stvarao, kaže Vukosava Popović, životna saputnica jednog od začetnika modernog slikarstva u Srbiji. Dvadeset Popovićevih slika iz ranog perioda ali i poznijeg opusa izložene su danas u muzejskoj galeriji, na Dan obeležavanja godišnjice ove kulturne ustanove. “Ova vredna zbirka slika čuvaće se u našim depoima, a planiramo da je izlažemo širom Srbije jer ima veliku umetničku vrednost”, kaže direktor muzeja Vladimir Đorđević. Jovan Popović rođen je 1925. godine u Nišu, a umro 2012. u Leskovcu. Likovnu akademiju u Beogradu završio je 1951. godine, a prvu samostalnu izložbu imao je dve godine kasnije. Slikao je, kaže njegova supruga, do poslednjeg dana i za života imao mnogo zajedničkih, ali samo 20 samostalnih izložba, poslednju u 85. godini svoga života. Na ovaj događaj od velike kulturne važnosti nismo, za razliku od juče kada se otvarao tunel, videle prvake ostalih kulturnih institucija iz leskovačkog kraja “Bio je poseban, izuzetan, svoj, razlikovao se od drugih po pogledima na život i umetnost i nije voleo da se ističe”, priseća se udovica jednog od najpoznatijih leskovačkih slikara. Grad mu, kaže, za života nije pridavao veliku pažnju. “Ne samo njemu. Imali smo, znate, mnoge velike ljude...Čini mi se da ovaj grad nije baš nešto mnogo u tom smislu uradio. Ali, on je smatrao da je prema njemu, ipak, kao i prema nekoliko drugih slikara učinjena velika stvar zato što je dobio atelje. I zbog tog ateljea, on je svake godine poklanjao jednu sliku opštini”, priča Vukosava. Želeo je da svoja dela ostavi gradu u kome je živeo, mlađim generacijama “jer je smatrao da nešto mogu da nauče, ako ništa drugo da vole svoj grad i da nešto učine za njega”. “Jovan Popović je slikar koji je u svemu bio prvi. On je autor prve slike modernog izraza u Leskovcu. Svojom skromnošću i svojim radom je želeo da menja ovaj grad. Ne znam koliko mu je grad uzvratio tu veliku ljubav, ali je nastavio da ga voli svim svojim srcem, što dokazuje i ova vredna poklon-zbirka. Nadam se da će i druga njegova dela jednog dana moći da se vide”, ističe kustos Marko Višić. (Kraj)mil   Vest Ispoštovana poslednja slikareva želja se pojavila prvo na juGmedia.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Supruga leskovačkog slikara dela poklonila Muzeju

Izvor: JužneVesti.com, 10.Maj.2016

Supruga leskovačkog slikara Jovana Popovića ispoštovala je njegovu poslednju želju i leskovačkom Narodnom muzeju poklonila 20 njegovih radova...Zbirka slika čuvaće se u depoima Muzeja, a planirano da je se izlaže širom Srbije jer ima veliku umetničku vrednost...Ispoštovala sam poslednju želju...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.