Supruga leskovačkog slikara dela poklonila Muzeju

Izvor: JužneVesti.com, 10.Maj.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supruga leskovačkog slikara dela poklonila Muzeju

Supruga leskovačkog slikara Jovana Popovića ispoštovala je njegovu poslednju želju i leskovačkom Narodnom muzeju poklonila 20 njegovih radova.

Zbirka slika čuvaće se u depoima Muzeja, a planirano da je se izlaže širom Srbije jer ima veliku umetničku vrednost.

Ispoštovala sam poslednju želju svog supruga i poklonila 20 njegovih dela Narodnom muzeju u Leskovcu, gradu u kome je živeo i stvarao - kaže Vukosava Popović, supruga jednog od začetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << modernog slikarstva u Srbiji.

Grad mu, kaže, za života nije pridavao veliku pažnju.

Ne samo njemu. Imali smo, znate, mnoge velike ljude…Čini mi se da ovaj grad nije baš nešto mnogo u tom smislu uradio. Ali, on je smatrao da je prema njemu, ipak, kao i prema nekoliko drugih slikara, učinjena velika stvar zato što je dobio atelje - ističe njegova supruga.

Jovan Popović rođen je 1925. godine u Nišu, a umro 2012. u Leskovcu. Likovnu akademiju u Beogradu završio je 1951. godine, a prvu samostalnu izložbu imao je dve godine kasnije.

Slikao je, kaže njegova supruga, do poslednjeg dana i za života imao mnogo zajedničkih, ali samo 20 samostalnih izložba, poslednju u 85. godini svoga života.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.