Japanski Balkanski špijun u Zvezdara teatru

Izvor: Akter, 26.Maj.2015, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski Balkanski špijun u Zvezdara teatru

Japanska pozorišna trupa "A la place" gostovaće u beogradskom Zvezdara teatru, 29. maja u 19.30 sati, sa delom Dušana Kovačevića "Balkanski špijun", na japanskom jeziku

Bivši savetnik japanske ambasade u Srbiji Kazuki Kameda preveo je dramu Dušana Kovačevića "Balkanski špijun". Taj komad je u režiji Sugijame Cujošija avangardni teatar "A la Place" izveo u tokijskom Breht teatru u novembru 2014. godine.

Ambasada Japana je u saopštenju navela da je u predstavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ne samo sačuvan balkanski prostor sada prilagođen japanskom načinu života, već i Kovačevićev humor i ironija. Moto predstave je "Sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste".

Predstava će biti izvedena i u Novom Sadu, 1. juna, Senti 2. juna, Užicu 4. juna i u Šapcu 6. juna.

Režiser Sugijama Cjosi postavio je komad "Balkanski špijun" u novembru prošle godine u pozorištu Breht Raum u Tokiju, što je bio njegov prvi susret sa literaturom na srpskom.

"Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu. Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života", rekao je reditelj.

On je dodao da su u predstavi sačuvani ironija i humor Dušana Kovačevića, ali da se završava u stilu Tenesi Vilijamsa, čistom dramom.

Producent Hirojuki Munesige rekao je da japanskim izvođačima nije lako da izraze suštinu Kovačevićeve drame i da prevaziđu razlike u istoriji i jezičke barijere.

"Sa druge strane ta drama nije samo o srpskom društvu, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrednost, mi umetnici moramo međusobno da pokažemo sopstvene originalnosti, otvorenog uma", kazao je Munesige.

On je izrazio nadu da će predstojeće gostovanje japanske pozorišne trupe s komadom srpskog pisca biti atraktivno i da će produbiti i ojačati 130 godina dugo prijateljstvo Japana i Srbije.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je rekao da mu je drago da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu "Balkanski špijun" na jeziku i kulturi koja je u Srbiji i regionu poznata po filmovima, poeziji i umetnosti.

Kovačević je dodao da je japansko pozorište publici u Srbiji poznato uglavnom iz filmova, i da je prijatno iznenađen i što je jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvodi njegovo delo.

Predstava "Balkanski špijun" japanskog teatra "A la place" gostovaće u Srbiji uz podršku kompanije Japan Tobako Internešnel i Ambasade Japana.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ne propustite: Balkanski špijun na japanskom!

Izvor: Story, 26.Maj.2015

Japanska pozorišna trupa A la place izvešće u Srbiji premijeru predstave Balkanski špijun, zasnovanu na kultnoj drami Dušana Kovačevića, na japanskom jeziku 29. maja u 19.30 časova u Zvezdara Teatru...Balkanski špijun, foto: promo..Uz podršku kompanije Japan Tobacco International i Ambasade...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.