Zagreb: Samo 2,5 odsto Srba izašlo na manjinske izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Samo 2,5 odsto Srba izašlo na manjinske izbore

U Hrvatskoj su u nedelju održani izbori za veća i predstavnike nacionalnih manjina, a prema podacima Državne izborne komisije interesovanje za izbore bilo je različito.

U Gradu Zagrebu svoja veća izabralo je devet nacionalnih manjina, a prema podacima o odzivu najniži procenat izlaznosti zabeležen je kod srpske nacionalne manjine - 2,51 posto, a najviši kod romske - 31,8 odsto.

Prevedeno u apsolutne brojke, to znači da je za 25 članova veća srpske manjine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Zagrebu glasao 591 birač (od 23.551), a za veće romske njih 625 (od 1.966), prenela je agencija Hina. žž

Izabrani predstavnici i članovi manjinskih veća u Zagrebu uglavnom su nepoznati široj javnosti, ali su izuzetak članovi tog tela srpske manjine.

Izabrani su saborski zastupnik Milorad Pupovac, zatim Dejan Jović, bivši savetnik Ive Josipovića, prethodnog hrvatskog predsednika, kao i bivši novinar Aleksandar Milošević.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, birači, pripadnici nacionalnih manjina u svim županijama i u gotovo 200 gradova i opština birali su članove 288 manjinskih veća i 173 manjinska predstavnika.

Manjinska veća birana su u gradovima i opštinama gde pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 odsto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gde ta manjina broji više od 200 pripadnika.

Na nivou županije ta je granica 500 pripadnika. Županijska veća, i ona u Zagrebu, imaju 25 članova, gradska 15, a opštinska 10.

U jedinicama gde nema dovoljno pripadnika neke manjine, ali ih ima najmanje 100, da bi se formirala manjinska veća biraju se predstavnici manjina.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.