Izvor: Blic, 24.Avg.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić očekuje žustru raspravu na sednici Saveta bezbednosti UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji će sutra učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji, izjavio je da očekuje veoma žustru raspravu, pre svega sa predstavnicima Prištine.

- Očekuje se jedna veoma žustra rasprava, pre svega sa predstavnicima Prištine. I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik ovde u SAD, Fljora Čitaku koja je poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po tome da neprincipijelno i žustro, oštro od samog početka, napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti i ja ću se naravno svim sredstvima suprotstaviti jednoj takvoj retorici i logici - rekao je Dačić.

Srbija, kako je istakao, želi da nastavi dobre odnose u regionu, želi regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne može prihvatiti jednostrane akte, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Želimo regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne možemo prihvatiti jednostrane akte, kao što je proglašenje Kosova, a takođe, insistiramo na formiranju zajednice srpskih opština - naveo je Dačić.

U Njujorku će sutra biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Pročitajte još:

Srbiju će predstavljati Dačić koji će dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN i izneti ocenu srpske strane o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

Ban je u najnovijem izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u praktičnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvećenost nastavku dijaloga.

Uoči sednice Saveta bezbednosti UN, Beograd je posetio specijalni Banov predstavnik i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa šefom diplomatije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Dačić: Na Kosovu je sprovedeno etničko čišćenje Srba

Izvor: Kurir, 25.Avg.2016, 17:58

...Dačić je na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja o radu UNMIK-a na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da će Srbija "bez obzira na čest nedostatk konstruktivnost druge strane" nastaviti sprovodjenje briselskih dogovora i politiku mirnog rešavanja konflikata.."To je dugotrajan proces u...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.