Dačić na sastanku OEBS: Srbija za dijalog, mir i pomirenje

Izvor: N1 televizija, 08.Dec.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić na sastanku OEBS: Srbija za dijalog, mir i pomirenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na ministarskom sastanku OEBS u Hamburgu da je Srbija strateški opredeljena za evropske integracije i pre svega zainteresovana za dalji razvoj regionalne stabilnosti kroz dijalog, mir i pomirenje.

"Moramo da budemo okrenuti budućnosti, ekonomskom i opštem prosperitetu, naročito po pitanju mladih, kao i sveobuhvatnijoj i plodotvornijoj saradnji na našem zajedničkom evropskom putu", rekao je Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
On je naveo i da je Beograd "posvećen dijalogu s Prištinom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, kao i sprovođenju svih do sada postignutih dogovora, posebno onih u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština".

"Smatramo da je otvoren i iskren dijalog jedini put ka poboljšanju svakodnevnog života svih ljudi na Kosovu i Metohiji ", navodi se u Dačićevom obraćanju prosleđenom medijima iz Ministarstva spoljnih poslova.

Na sastanku kojim se označava kraj nemačkog i početak austrijskog predsedavanja OEBS-u kao i izlazak Srbije iz Trojke OEBS-a, Dačić je rekao da je Srbija tokom protekle tri godine "imala čast i privilegiju da služi interesima Organizacije" koja se suočava sa brojnim izazovima, nerešenim konfliktima i pretnjama.

Kao "najvažniji i najteži izazov koji je zajedničku bezbednost doveo u pitanje" Dačić je naveo krizu u i oko Ukrajine, rekavši da je "Srbija pružala aktivnu i doslednu podršku ulozi OEBS u rešavanju krize, a posebno Specijalnoj posmatračkoj misiji koja je najvidljiviji element OEBS-ovog reagovanja na krizu".

On je naglasio da političko rešavanje ovog konflikta nema alternativu i da Srbija podržava sve napore u cilju sprovođenja sporazuma iz Minska, kao i rad Trilateralne kontakt grupe i njenih Radnih grupa i zalaganja Normandijskog formata.

Govoreći o migrantskoj krizi Dačić je podsetio da se Srbija, kao zemlja koja se nalazi na zapadnobalkanskoj migracionoj ruti, "suočila sa preko 900.000 izbeglica i migranata koji su prešli preko njene teritorije od početka krize do danas, što predstavlja veliki teret za njene kapacitete".

On je dodao da "države učesnice treba da omoguće usvajanje dokumenta koji se zasniva na konsenzusu i koji bi poslao jasnu poruku o značaju ovog pitanja".

Dačić je rekao i da teroristički napadi na prostoru OEBS i njegovom okruženju predstavljaju "živo podsećanje da borba protiv terorizma u svim njegovim oblicima i načinima ispoljavanja, kao i borba protiv ekstremnog nasilja i radikalizacije koji dovode do terorizma, moraju da ostanu među glavnim prioritetima OEBS uz obaveze svih država učesnica da bezuslovno osude svaki teroristički čin i da se pridruže naporima u borbi protiv ovog zla".

Kao ozbiljnu prepreku za funkcionisanje OEBS Dačić je naveo nedostatak poverenja i pozvao zemlje članice da pokažu odgovornost i pokušaju da prevaziđu razlike i obnove poverenje jer je "veliki broj gorućih pitanja i različitih tema" u pogledu kojih treba da budu ujedinjene i pokažu sposobnost da deluju zajedno.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: Posvećeni smo evrointegracijama i stabilnosti regiona

Izvor: RTS, 08.Dec.2016

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, na sastanku Ministarskog saveta OEBS-a u Hamburgu, naglasio strateško opredeljenje Srbije ka evropskim integracijama i interes naše zemlje za stabilnost regiona. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.