Zarobljeni Srbi prebačeni u grad u unutrašnjosti Libije

Izvor: Blic, 29.Avg.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarobljeni Srbi prebačeni u grad u unutrašnjosti Libije

BEOGRAD - Nove libijske vlasti prenele su predstavnicima ambasade Srbije u Libiji da su petorica srpskih državljana uhapšenih u toj zemlji prebačeni iz bezbednosnih razloga u grad Zintan, oko 150 kilometara južno od Tripolija, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Predstavnici nove vlasti izrazili su punu spremnost za saradnju i najavili mogućnost da predstavnici ambasade Srbije u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko dana posete naše državljane", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvo kontaktiralo danas porodice uhapšenih srpskih državljana "radi pribavljanja što više informacija o okolnostima njihovog odlaska i angažovanja u Libiji".

MSP je, takođe, preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Njujorku, Parizu, Berlinu i Londonu stupio u kontakt sa diplomatskim predstavništvima Libije u tim prestonicama, kako bi isposlovao pružanje konzularno-pravne zaštite.

U saopštenju se dodaje da je misija Srbije u Ženevi kontaktirala danas i Međunarodni komitet Crvenog krsta sa istim zahtevom, gde joj je potvrdjeno da će zahtev Srbije odmah biti dostavljen njihovom predstavništvu u Tripoliju.

Novinari Komsomolske pravde prethodno su našli u Libiji petoricu zarobljenih Srba, koje su libijski pobunjenici uhapsili pod optužbom da su plaćenici - snajperisti, prenosi jutros Radio-televizija Srbije.

Ruski list navodi da su u zatvoru Zoran Nikolić i Nedeljko Milanović iz Lazarevca, Milorad Junić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca i Vojislav Nićiforović iz Beograda i da su rekli da se pobunjenici prema njima odnose korektno i da nema batinanja.

Ruski novinari su do zarobljenih Srba došli pošto su napravili intervju sa komandantom aerodroma Abdulakimom Abdulgadarom.

Zarobljenici su ispričali da su u Libiju došli 12. avgusta da bi za dobru zaradu popravljali puteve, ali da su posle nedelju dana ostavljeni na jednom kontrolnom punktu. Oni su odatle pobegli i zatim se krili po Tripoliju. U pokušaju da stignu do srpske ambasade, uhapšeni su na prvom kontrolnom punktu, piše list.

- Mi smo radnici građevinci. Sklopili smo ugovor sa srpsko-libijskom kompanijom Zazura. U kancelariji u Beogradu nam je rečeno da je u Tripoliju mirno - rekao je jedan od zarobljenih Srba.

Dačić: MUP proverava informaciju o Srbima

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policija nema informacija o tome da li su u Libiji uhapšeni domaći državljani pod optužbom da su se borili na strani Gadafijevog režima, ali da će proveriti o čemu se radi. "Nemamo informacije o tome i od naše ambasade u Libiji nismo obavešteni o imenima ljudi koji su uhapšeni", rekao je Dačić novinarima posle obilaska policijske baze u blizini administrativnog prelaza ka Kosovu,Tabalije, kraj Ribarića. On je rekao da je posao Ministarstva spoljnih poslova da pokuša i da u situaciji kakva je sada u Libji, dobije što više informacija i da vidi o čemu je tačno reč.

Pogledajte video snimak zarobljenih Srba.

Povezane vesti: Libijski pobunjenici: Sirt će pasti za 10 dana Egipćani, Jordanci i Filipinci napuštaju Tripoli Libijski pobunjenici neće izručiti osuđenog za Lokerbi Pobunjenici odbacili Gadafijevu ponudu za pregovore Opljačkana pravoslavna crkva u Tripoliju
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država locirala zarobljene Srbe u Libiji

Izvor: Mondo, 29.Avg.2011

Ambasada Srbije u Libiju locirala je petoricu naših državljana u gradu Zintanu oko 150 kilometara od Tripolija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Mondo...

Pobunjenici odveli iz Tripolija petoricu zarobljenih Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2011

BEOGRAD - Petorica srpskih državljana, zadržanih u Libiji, prebačeni su danas iz Tripolija u grad Zintan zbog bezbjednosnih razloga, preneseno je predstavnicima Ambasade Srbije u Tripoliju koja je uspostavila kontakt sa novim vlastima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.