Maki počeo štrajk glađu

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2010, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maki počeo štrajk glađu

Valjevski slikar Bogoljub Arsenijević Maki počeo je štrajk glađu u Okružnom zatvoru u Valjevu, kako je i najavio da će uraditi ukoliko se ne povuče optužnica protiv njega. On je juče posle saslušanja izjavio da je uhapšen iako mu je predsednik Srbije Boris Tadić obećao amnestiju.Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je danas posle podne inicijativu za obustavljanje krivičnog postupka protiv Arsenijevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saznaje "Blic".

Valjevskog slikara je jutros posetio lekar da bi utvrdio njegovo zdravstveno stanje pošto je astmatičar. Prema poslednjim informacijama iz valjevskog suda, novo suđenje počeće 23. septembra pred Višim sudom u tom gradu.

Postupak protiv Makija biće obustavljen

Ministarstvo pravde pokrenulo je inicijativu za obustavljanje krivičnog postupka protiv Bogoljuba Arsenijevića Makija, saznaje "Blic". Taj postupak će u najskorije vreme biti obustavljen. Ministarstvo će, prema saznanjima "Blica", predsedniku Tadiću uputiti zahtev za pokretanje postupka o obustavi krivičnog gonjenja i ta procedura će uskoro biti okončana.

Luka Aćimović, advokat Bogoljuba Arsenijevića, protiv koga je podignuta optužnica zbog organizovanja protesta protiv Slobodana Miloševića 1999. godine, ranije je rekao da postoji mogućnost da njegov klijent danas bude na slobodi.

Aćimović je kazao da je višečasovno saslušanje Arsenijevića sinoć završeno. Posle jučerašnjeg saslušanja Maki je rekao da je uhapšen iako mu je predsednik Tadić na desetogodišnjicu "Otpora“ obećao amnestiju.

"Obećavana mi je amnestija, čak i prilikom susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Skupštini Beograda na obeležavanju decenije ‘Otpora’, kada mi je rekao da mi je to sređeno, pošto je dobio pismo intelektualaca Srbije koji su tražili da budem amnestiran od optužnice iz Miloševićevog vremena. Umesto amnestije, međutim, ponovo sam uhapšen pa se krug zatvorio, pošto sam hapšen za vreme Tita zbog traženja demokratije, pa kod Miloševića gde sam i prebijan, i najzad lisice su mi stavljene i kod Tadića, tako da ne znam ni u kojoj zemlji, ni u kom vremenu se nalazim“, rekao je juče Maki u hodniku Višeg suda u Valjevu.

Arsenijević je na saslušanju izjavio da odbija bilo kakvo suđenje koje ima veze sa Miloševićevim režimom, kao i da odbija da primi sudski poziv u vezi sa tim.

"Apsurdno je da u ovom vremenu odgovaram zbog toga jer, ako bi se meni sudilo, moralo bi da se sudi i svim ostalima koji su bili protiv Miloševića. Jedino na šta pristajem je povlačenje optužnice“, rekao je Arsenijević, dodajući da će u slučaju da mu pritvor bude određen štrajkovati glađu.

Arsenijević kaže da su mu posle 5. oktobra nudili od mesta ministra kulture do trosobnog stana gde hoće, iako ništa nije tražio, pa ni odštetu zbog teških telesnih povreda koje mu je nanela Miloševićeva policija.

"Nisam ništa hteo, bio sam na njihovoj strani zato što su bili bolja varijanta od Miloševića“, kaže Arsenijević.

Maki podseća da je svih prethodnih godina, otkako je na snazi raspisana poternica protiv njega, bio dostupan pravdi, da se jednom čak odazvao i pozivu, kada je zatražio i izuzeće postupajućeg sudije Nade Živić, "s obzirom na to da se poznajemo, da je poštujem i da ne želim da sluša moje bljuvotine protiv prošle i sadašnje vlasti koje bih svakako ispričao“.

"Sve vreme imaju moje privremene adrese gde mogu da me nađu, onu u Kotoru gde se bavim molerajom i onu u Beogradu gde za jednu firmu radim sajtove, tako da su imali vremena da se sve ovo lepo završi bez javnosti i skandala, a ne da svaki put kada dolazim u Srbiju strahujem da će me uhapsiti, što se konačno i dogodilo“, kaže poznati valjevski "otporaš".

Arsenijević je juče uhapšen na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije po poternici suda iz Valjeva. On je 12. jula 1999. na gradskom trgu u Valjevu organizovao miting protiv Miloševića na kojem je prilikom pokušaja zauzimanja zgrade SO Valjevo povređeno nekoliko policajaca i demonstranata.

Iste godine, Okružni sud je Arsenijevića osudio na tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud naložio novo suđenje sa rekonstrukcijom. Ponovni postupak još nije počeo zbog toga što glavni pretres nije zakazivan ili se Maki nije odazivao na sudske pozive.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Sud: Arsenijević započeo štrajk glađu

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Sep.2010

Slikar i ikonopisac iz Valjeva Bogoljub Arsenijević, koji je uhapšen u nedelju zbog neodazivanja pozivu za sudjenje, počeo je danas štrajk gladju u Okružnom zatvoru u Valjevu, potvrdjeno je Tanjugu u Višem sudu u tom gradu. Okružni sud u Valjevu Arsenijevića

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.