Vulin: Vučić i Cipras slični

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vučić i Cipras slični

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je i predsednik Pokreta socijalista, oceni je da, uprkos političkim razlikama, ima dosta sličnosti između predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i novog grčkog premijera levičara Aleksisa Ciprasa. "Vučić i Cipras po energiji, hrabrosti i vrednoći su veoma bliski i veoma bi se dobro razumeli, iako imaju različite političke stavove", kazao je Vulin u emisiji "Politbiro" RTV-a upitan kako će novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grčki premijer, kojeg smatra i svojim političkim prijateljem, razumeti poruku srpskog premijera da je politika Srbije bliža Nemačkoj nego Grčkoj.

"Mislim da je Vučić time jasno stavio do znanja da politika Srbije i Grčke nisu iste i da ne možem da se ponašamo na isti način. A verujem da je jedna od glavnih poruka pobede Sirize u Grškoj Evropskoj uniji upravo ta da politika treba da se pravi za svaku od zemalja posebno. To mi razumemo, ali to treba da razume i EU", dodao je.

Naveo je i da je Vučić napravio vladu u kojoj ima i levicu i desnicu, te da je i Cipras napravio vladu levice i desnice. A na primedbu da se Cipras zalaže za ukidanje mera štednje, Vulin je rekao da grčki premijer to nije tako kazao, već da se zalaže za promenu politike.

"Da je Grčka radila na vreme ovo što danas radi Srbija, ona ne bi došla u ovu poziciju. Grčka kriza traje već šest godina, a završila se tako što su smanjili plate u privatnom i javnom sektoru, kao i penzije i socijalna davanja za 40 procenata, a istovremeno podigli cene energenata i komunalija", smatra on.

Prema njegovim rečima, i u Srbiji je doskora važila politika zaduživanja pred svake izbore, ali je došlo vreme da se to plati, "zbog čega se na vreme krenulo sa merama štednje", što je ocenio odgovornom politikom.

Vulin tvrdi da novi Zakon o radu nije "kapitalistički", kako to ocenjuje deo javnosti koja smatra da novi umanjuje prava radnika.

"Ja bih jako voleo da je ovde socijalizam, to bi bilo bolje i pravednije, ali većina građana smatra drugačije i tako se određuje na izborima, a na meni je da prihvatim realnost", rekao je on.

Takođe, ustvrdio je i da je većina novih kolektivnih ugovora potpisano, dok će u slučajevima gde rok nije ispoštovan na snagu stupiti pravilnici o radu koje donose poslodavci. A na primdebe radnika da će to oslabiti njihova prava, odgovara da će se to tek videti, ali i da država ne može da sankcioniše privatnike.

"Dakle, što je bilo do države, sve funkcioniše. A privatnim poslodavcima to ne možemo da nametnemo", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jugović: Vučić čudno o Ciprasovoj pobedi

Izvor: Danas, 30.Jan.2015

Beograd - Pobeda Sirize je poraz ljudožderskog kapitalizma. Definitivno, uspostaviće se novi odnosi u Evropi koji će biti korisni za Srbiju. Talas levice zapljusnuće južni deo Evrope. To ne može a da se ne oseti i u Srbiji. Ko to pokuša da spreči unapred će biti na gubitku, navodi za Danas Bratislav...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.