Reagovanja, Merkelova i Oland pozivaju na samit evrozone

Izvor: RTS, 05.Jul.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja, Merkelova i Oland pozivaju na samit evrozone

Na ishod referenduma u Grčkoj reagovali su brojni zvaničnici. Angela Merkel i Fransoa Oland pozvali su lidere evrozone na sastanak u utorak. Dejvid Kameron sutra sa ministrima o rezultatima referenduma. Zamenik ruskog ministra ekonomije ocenio da bi mogući izlazak Grčke iz evrozone bio neka vrsta šok terapije za EU.
Predsednik Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se u ponedeljak u Jelisejskoj palati u Parizu kako bi razgovarali o rezultatima referenduma u Grčkoj. U međuvremenu, lideri Francuske i Nemačke složili su se, u telefonskom razgovoru, da bi trebalo održati sastanak lidera evrozone u utorak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da će se odluka o tome doneti u ponedeljak. 
Istovremeno, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će sutra održati vanredni sastanak sa savetnicima i ključnim ministrima. 
Nemački vicekancelar i šef vladajućih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel izjavio je da se pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško mogu zamisliti pošto je većina građana na referendum odbila uslove međunarodnih poverilaca.
"Odbijanjem pravila evrozone pregovori o programu vrednom više milijardi teško da se mogu zamisliti. Lopta je sada u dvorištu Atine", poručio je Gabrijel u izjavi za list Tagešpigel.
Ocenio je da Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem gorkog odricanja i beznađa.
Grčki premijer je, kako je istakao Gabrijel, srušio "poslednji most preko kojeg su Evropa i Grčka su mogle da naprave kompromis".
Oglasio se i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekavši da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti. 
Zbog većinske odluke Grka protiv predloga EU i MMF, potrebno je da grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa preda nove predloge, istakao je austrijski kancelar Verner Fajman.
"Sada je na grčkoj vladi da da predloge kako treba nastaviti", naglasio je Fajman u saopštenju i istakao da rastuće siromaštvo u Grčkoj zahteva konkretne humanitarne mere.
Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni izjavio je da sada treba ponovo pokrenuti napore da se postigne sporazum sa Grčkom.
"Sada je vreme da počnemo da pokušavamo da ponovo postignemo sporazum. Ali ne može se pobeći od grčkog lavirinta sa slabom Evropom koja ne beležei rast", napisao je Đentiloni na Tviteru.
Belgijski ministar finansija Johan Van Overtvelt izjavio je da će grčko odbijanje na referendumu ponude poverilaca zakomplikovati situaciju.
Van Overtvelt, u jednoj od prvih rekacija iz EU na rezultate referenduma, rekao je da vrata ostaju otvorena za pregovore s grčkom vladom "bukvalno, za nekoliko sati".
Ako se kao krajnji rezultat grčkog referenduma ispostavi odgovor "ne", onda za tu zemlju nema drugog izbora nego da napusti evrozonu, izjavila je poljska premijerka Eva Kopač.
Grčka je na referendumu napravila korak ka izlasku iz evrozone, izjavio je zamenik ruskog ministra ekonomije Aleksej Lihačev.
"Ne možemo da ne razumemo ovo kao korak ka izlasku iz evrozone", rekao je Lihačev, ali je i dodao da je preurenjeno tvrditi da će Grčka odabrati taj put.
Lihačev je ocenio da bi mogući izlazak Grčke iz evrozone bio neka vrsta šok terapije za Evropsku uniju i dodao da očekuje pad evra u odnosu na dolar, ali ne katastrofalan, prenela je agencija Tas.
"Ako EU izvuče dobre zaključke, to bi moglo doneti budžetsko ozdravljenje u evrozoni, što će uticati i na rast evropske valute", rekao je Lihačev.

U prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj, nemački političari ocenili su da je to "težak rezultat" i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj. 
Zamenik Angele Merkel u Hrišćansko-demokratskoj uniji, Julija Klekner upozorila je da Evropska unija nije savez u kome će jedni individualno određivati pravila igra, a drugi plaćati. 
Zamenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder ocenio je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati. 
"Ne znam kako se uopšte još može naći 'najmanji zajednički imenilac'", rekao je Šnajder, koji je među prvim nemačkim političarima komentarisao preliminarne rezultate, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, prema kojima vodi opcija protiv predloga EU i MMF.
Zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.
"Kod nas je uvek važila i važi deviza: Pomoć u zamenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu", rekao je Brinkhaus.
Šef opozicione nemačke partije Zeleni Džem Ezdemir naglasio je zabrinutost zbog grčkog "ne" koje se nazire. On je rekao da će problemi visoko zadužene Grčke i onako i dalje ostati problemi Evrope.
Lider najuticajnije opozicione stranke u Austriji, Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, smatra da je jedina logična posledica odluke na referendumu istupanje Grčke iz evrozone. 
Liderka desničarskog Nacinalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je rezultate grčkog referenduma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.