Nemiri u Atini, parlament razmatra mere štednje

Izvor: VOA, 15.Jul.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri u Atini, parlament razmatra mere štednje

Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se sa bitkom da obezbedi podršku parlamenta za sporazum o paketu finansijske pomoći, koji je u ponedeljak postigao sa Evropskom unijom.

Tim sporazumom predviđene su ozbiljne mere štednje i određeni broj grčkih zakonodavaca najavio je da će se usprotiviti. U međuvremenu, na ulicama Atine izbili su protesti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Grčka je možda postigla sporazum o finansijskoj pomoći, ali se malo toga promenilo na ulicama. Banke su i dalje zatvorene i blizu kolapsa, ispred bankomata su dugi redovi građana, a limit na podizanje novca od 60 evra i dalje je na snazi.

Jasno je da će se u skladu sa ovim sporazumom teškoće nastaviti. Mnogi krive Nemačku, posebno njenog ministra finansija, koji zahteva dodatne mere štednje.

“Šojble i slični njemu su vrlo nehumani. Ne uzimaju u obzir živote drugih ljudi, onih koji su došli u bezizlazan položaj, izvršili samoubistvo, dece koja su gladna”., kaže stanovnica Atine Stavrula.

Drugi se okreću premijeru Aleksisu Ciprasu i njegovoj stranki Siriza – koja je izabrana zahvaljujući obećanju da će okončati mere štednje. Jedan demonstrant zapalio je zastavu Sirize ispred parlamenta.

Prema sporazumu od Grčke se traži smanjenje penzija, povećanje poreza i prodaja imovine javnog sektora u vrednosti od 50 milijardi evra.

Grčki zakonodavci imaju rok do kraja dana da glasaju o tim predlozima. Neki su obećali da će se usprotiviti elementima tog sporazuma, ameđu njima i lidera Siritinog koalicionog partnera – stranke Nezavisni Grci.

“Nećemo dozvoliti da se nastavi ova igra, u kojoj, u zemlji u kojoj je rođena demokratija, ne odlučuje narod, već neki neizabrani funkcioner iz Berlina”., navodi Panos Kamenos, Ministar odbrane Grčke.

Premijer Cipras bi takođe mogao da ima problem da taj sporazum “proda” grčkom narodu – koji je, na referendumu, ranije ovog meseca,  velikom većinom glasao protiv daljih mera štednje nametnutih od strane EU.“Ovo je samo ponavljanje onoga što je učinjeno i ranije. Odnosno štednja je osujetila rast i podigla stopu nezaposlenosti. Takođe je nanela štetu legitimitetu ekonomskih reformi, na kojima su kreditori insistirali”., navodi Džon Springford, iz Centra za evropske reforme.

Nemačka je isključila mogućnost bilo kakvog otpisivanja dela duga Atina prema kreditorima.

“Nemački poreski obveznici ne žele da budu odgovorni za dug Grčke. I biće veoma teško da nemačka kancelarka Angela Merkel, uz sav domaći pritisak sa kojim se suočava, pristane na to. Stoga verujem da je ‘gregzit’ i dalje vrlo moguća opcija”.kaže Džon Springford iz Centra za evropske reforme.

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je Grčka propustila otplatu druge tranše kredita i da sada duguje dve milijarde i dve stotine miliona dolara. Grčka takođe treba da isplati Evropskoj centralnoj banci tri milijarde i 850 miliona dolara do 20. jula.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.