Zeman i češki zvaničnici traže ukidanje sankcija Rusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman i češki zvaničnici traže ukidanje sankcija Rusiji

Predsednik Češke Miloš Zeman tražio je danas od vlade da se Češka pridruži zemljama koje zahtevaju da Evropska unija ukine sankcije Rusiji.

Zeman, kao i još neki češki zvaničnici, zahtevaće to lično od nemačke kancelarke Angele Merkel koja boravi danas u Pragu.

"Sankcije su izraz nemoći. Ako naši političari žele da pomognu poljoprivredi, Češka bi morala da kaže svoj jasan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stav koji je nažalost za sada oklevajući i da se pridruži zemljama koje predlažu ukidanje sankcija", kazao je predsednik Zeman na poljoprivrednoj izložbi u Češkim Budejovicama na jugu zemlje.

Češki predsednik, koji će večeras razgovarati s nemačkom kancelarkom posle njenog susreta s premijerom Bohuslavom Sobotkom, podsetio je da su ukidanje sankcija tražili Rusiji tražili javno i neki francuski i nemački ministri.

"Ali još su u EU ljudi koji se plaše da ukinu sankcije", rekao je Zeman.

Zahtev Angeli Merkel da podrži ukidanje sankcija Rusiji izneće danas na svečanoj večeri u njenu čast i predsednik Senata Parlamenta Češke Milan Šteh.

"Sankcije Rusiji pogađaju češke poljoprivrednike i industriju. S druge strane, rastu direktna ulaganja u rusku privredu. Česi ne smeju da izvoze u Rusiju robu, ali zato izvoze u Rusiju kapital koji zamenjuje te proizvode. Sankcije nisu dale efekte i trebalo da prestanu", kazao je Šteh.

Ukidanje sankcija Rusiji zahteva i slovački premijer Robert Fico koji će danas, pred sutrašnji samit premijera Višegradske četvorke, večerati u Kremlju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.