Ekonomija

0

Zeman i češki zvaničnici traže ukidanje sankcija Rusiji

Autor: IG

Izvor: Beta

Zeman i češki zvaničnici traže ukidanje sankcija Rusiji

Izvor: Foto: freeimages.com


Zeman, kao i još neki češki zvaničnici, zahtevaće to lično od nemačke kancelarke Angele Merkel koja boravi danas u Pragu.

"Sankcije su izraz nemoći. Ako naši političari žele da pomognu poljoprivredi, Češka bi morala da kaže svoj jasan stav koji je nažalost za sada oklevajući i da se pridruži zemljama koje predlažu ukidanje sankcija", kazao je predsednik Zeman na poljoprivrednoj izložbi u Češkim Budejovicama na jugu zemlje.

Češki predsednik, koji će večeras razgovarati s nemačkom kancelarkom posle njenog susreta s premijerom Bohuslavom Sobotkom, podsetio je da su ukidanje sankcija tražili Rusiji tražili javno i neki francuski i nemački ministri.

"Ali još su u EU ljudi koji se plaše da ukinu sankcije", rekao je Zeman.

Zahtev Angeli Merkel da podrži ukidanje sankcija Rusiji izneće danas na svečanoj večeri u njenu čast i predsednik Senata Parlamenta Češke Milan Šteh.

"Sankcije Rusiji pogađaju češke poljoprivrednike i industriju. S druge strane, rastu direktna ulaganja u rusku privredu. Česi ne smeju da izvoze u Rusiju robu, ali zato izvoze u Rusiju kapital koji zamenjuje te proizvode. Sankcije nisu dale efekte i trebalo da prestanu", kazao je Šteh.

Ukidanje sankcija Rusiji zahteva i slovački premijer Robert Fico koji će danas, pred sutrašnji samit premijera Višegradske četvorke, večerati u Kremlju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR