Za projekte položaja Roma 150.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za projekte položaja Roma 150.000 evra

Evropska unija i Vlada Švajcarske odobrile su 150.000 evra za 16 projekata organizacija civilnog društva čiji je cilj unapređenje položaja romske zajednice na jugoistoku i jugozapadu Srbije, saopštio je danas razvojni program Evropski PROGRES.

Kako se navodi, projekti će od septembra i oktobra biti realizovani u 34 opštine, a usmereni su na sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Romkinja za period 2016-2025 u oblasti obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti.

Menadžer Evropskog PROGRES-a Grem Tindal rekao je da dosledna primena te strategije predstavlja najbolji način da se ostvare vidljivi pomaci i unapredi društveno-ekonomski položaj romske zajednice na lokalu.

Od 39 organizacija koje su dostavile predloge projekata, 25 je prošlo u drugu fazu koja je obuvatala organizovanje obuka za pripremu predloga projekata i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za sprovođenje aktivnosti od značaja za romsku zajednicu na lokalnom nivou.

Kako je ocenila menadžerka Sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost programa Evropski PROGRES Ana Nedeljković odobreni projekti doprineće ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju Roma i Romkinja, unapređenju njihovog zdravlja i bezbednosti kao i zaštiti od požara koji su česti u romskim naseljima.

"Na taj način pomažemo romskim organizacijama, posebno onim koje rade na lokalu, da realizuju ideje koje će doprineti smanjenju nejednakosti i siromaštva romske zajednice kao jedne od najugroženijih grupa u Srbiji", kazala je Nedeljković.

Lista odobrenih projekata dostupna je na vebsajtu Evropskog PROGRES-a http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/.

Evropski PROGRES je razvojni program usmeren na jačanje lokalne administracije, stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj infrastrukture i privrede i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Aktivnosti iz tog programa sprovode se u Novom Pazaru, Ivanjici, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju, Raški, Sjenici, Tutinu, Prokuplju, Blacu, Žitorađi, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Vlasotincu, Lebanu, Medveđi, Crnoj Travi, Vranju, Bosilegradu, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Preševu, Sudrulici, Trgovištu, Brusu, Aleksincu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Merošini, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci i Knjaževcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odobreno 15.000 evra za unapređenje položaja romskih zajednica

Izvor: Blic, 27.Sep.2016

Evropska unija i Vlada Švajcarske odobrile su 150.000 evra za 16 projekata organizacija civilnog društva čiji je cilj unapređenje položaja romske zajednice na jugoistoku i jugozapadu Srbije, saopštio je danas razvojni program Evropski PROGRES...Menadžer Evropskog PROGRES-a Grem Tindal rekao je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.