Otpad, izvor prihoda i sirovina

Izvor: RTS, 03.Mar.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpad, izvor prihoda i sirovina

Na teritoriji grada Užica gde postoji Regionalni centar za upravljanje otpadom za područje sedam opština i dva grada, najveći deo završi na deponiji, uz samo 3,5 odsto izdvojenog reciklažnog materijala. Takav odnos prema otpadu, koji može biti izvor prihoda i sirovina, značajno skraćuje vek postojeće deponije.
Selektovanje otpada ima izuzetan značaj ne samo iz ekoloških već i iz bezbednosnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razloga. U Srbiji više od 90 odsto otpada završi na deponiji, a neznatan deo bude recikliran, dok je u zemljama Evropske unije situacija obrnuta.

I na teritoriji grada Užica gde od 2011. godine postoji Regionalni centar za upravljanje otpadom za područje sedam opština i dva grada, najveći deo otpada završi na deponiji i uz samo 3,5 odsto izdvojenog reciklažnog materijala. Ovakav odnos prema otpadu koji može biti izvor prihoda i sirovina, značajno skraćuje vek postojeće deponije.
Trebalo je da reši višedecenijske probleme sakupljanja, bezbednog odlaganja i transportovanja komunalnog otpada žitelja Užica, Čačka  i više od 330 naselja Zlatiborskog i Moravičkog okruga, ali  posle tri godine rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom, prvobitni  optimizam je nestao, a primarna selekcija ostala na početnom nivou.
"Dobijali smo one kese žute, delili su nam, odvajala sam sve kako piše. Nema zelenih kontejnera. Ima za flaše plastične, staklo, ali kontejneri  nisu pravi", kažu građani.
I dok u potrazi za pravim kontejnerom svo smeće završi na istom mestu, a 80 novih već dve godine čeka proširenje zelene zone, lokalna samouprava i komunalno preduzeće, planiraju  aktivnosti na poboljšanju primarne selekcije.
"Da bi se širila zona zelenih kontejnera mora da se sklopi dogovor između Grada i Deponije "Duboko", ko će da snosi te troškove. "Bioktoš" sakupljanjem tog suvog otpada iz zelenih kontejnera stvara sebi velike troškove koje za sada niko ne nadoknađuje", kaže direktorka JKP "Bopktoš" Mirjana Radivojčević.
"Grad može i mora u 2016. godini da odvoji sredstva, zajedno sa "Bioktošom" za ove namene. Grad može i da svojim rebalansom budžeta u 2015. godini obezbedi deo sredstava", kaže Dragoljub Kostić, član Gradskog veća.
Do povećanja procenta primarne selekcije, na uzičku Deponiju svakodnevno stiže oko 300 tona pomešanog otpada, od čega se tek trećina usmerava u centar za selekciju.
"Trenutno izgrađeni kapaciteti se daleko brže popunjavaju nego što se to očekivalo, jer se očekivalo da će i ti procenti izdvajanja biti veći. Radi se projekat proširenja i rešavanja stabilnosti izgrađenog tela deponije", kaže direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Duboko" Užice Nedeljko Milosavljević.
Izgradnja i proširenje s kojim se dobija gotovo duplo veća deponija, odnosno zapremina od milion kubnih metara, uz podršku Švajcarske organizacije od dva miliona evra, trebalo bi da bude gotova do kraja godine.
Koliko će trajati zavisi od korisnika, ali i lokalnih samouprava na kojima je da pospeše edukaciju, svest gradjana o značaju primarne selekcije, ali i koordiniraju rad, prošire  zone prikupljanja otpada i zelenih kontejnera.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.