Uvedena elektronska kapija na beogradskom aerodromu

Izvor: Studio B, 23.Dec.2010, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvedena elektronska kapija na beogradskom aerodromu

Elektronska kapija (e-gate), najnovija tehnologija koja pruža mogućnost prelaska granice bez neposredne kontrole graničnog policajca, otvorena je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Elektronsku kapiju na beogradskom aerodromu mogu da koriste svi građani Srbije koji imaju izdate pasoše nakon 1. decembra 2009. godine.

Putnici na tom prolazu mogu da uporede svoj otisak sa otiskom koji je upisan u čip pasoša i, ako se otisci poklapaju, elektronska kapija će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ih propustiti.

Sistem proverava matični broj putnika, kao i da li se on nalazi na nekoj od lista domaćih ili interpolovih poternica, to jest da li je pasoš validan i sadrži originalne podatke.

Uređaji slični postavljenom na aerodromu "Nikola Tesla" za sada postoje na aerodromima "Šarl de Gol" u Parizu i na frankfurtskom aerodromu, ali nisu potpuno povezani u sistem granične policije.

Policija očekuje da će se primenom novog sistema kontrole povećati bezbednost prelaska državne granice, ubrzati procedura i smanjiti redovi na šalterima.

Sistem trenutno mogu da koriste samo građani Srbije ali će u budućnosti njegova primena biti proširena. Očekuje se da će MUP Srbije sertifikate za čitanje otisaka razmeniti sa svim zemljama EU i ostalim državama koje su razvile sisteme za kontrolu pasoša.

Srbija je uvela takozvanu drugu generaciju biometrijskih pasoša 1. decembra 2009. godine a, prema statistici MUP-a, 1,5 miliona građana poseduje novi pasoš. Sistem je Srbiji donirala nemačka firma "Milbauer".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvedena elektronska kapija na beogradskom aerodromu

Izvor: Blic, 23.Dec.2010

Elektronska kapija (e-gate), najnovija tehnologija koja pruža mogućnost prelaska granice bez neposredne kontrole graničnog policajca, otvorena je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". ..Elektronsku kapiju na beogradskom aerodromu mogu da koriste svi građani Srbije koji imaju izdate pasoše...

Nastavak na Blic...

Brzo i bezbedno preko granice

Izvor: RTS, 23.Dec.2010

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uvedena takozvana elektronska kapija, kojom se povećava bezbednost prelaska državne granice. Novi sistem dostupan svima koji su izvadili pasoš posle 1. decembra 2009. godine...Elektronska kapija ("i-gejt"), najnovija tehnologija koja pruža mogućnost prelaska...

Nastavak na RTS...

Elektronska kapija na BG aerodromu

Izvor: B92, 23.Dec.2010

Beograd -- Elektronska kapija, najnovija tehnologija koja omogućava prelazak granice bez neposredne kontrole graničnog policajca, otvorena je na beogradskom aerodromu...Elektronsku kapiju (e-gate) na beogradskom aerodromu mogu da koriste svi građani Srbije koji imaju izdate pasoše nakon 1. decembra...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.