Suzbijanjem sive ekonomije do poboljšanja uslova

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzbijanjem sive ekonomije do poboljšanja uslova

Suzbijanje sive ekonomije je na prvom mestu koraka koje bi Vlada Srbije trebalo da preduzme radi poboljšanja uslova poslovanja, smatraju privrednici, pokazali su rezultati novog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji koje su danas predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj

Istraživanje je pokazalo da je ova godina delimično ispunila očekivanja privrede u pogledu suzbijanja sive ekonomije, a više od polovine ispitanika (54 odsto) nije zadovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rezultatima Vlade Srbije i nadležnih institucija u smanjivanju obima sive zone, pokazalo  je istraživanje.

Po oceni privrede, suzbijanje sive ekonomije je na prvom mestu koje privrednici ističu važnim da Vlada  preduzme radi poboljšanja uslova poslovanja, rekao je savetnik za medije u NALED-u Ivan Radak predstavljajući rezultate istraživanja.

To smatra četvrtina privrednika, dok 20 odsto kao prioritet izdvaja smanjenje poreza i doprinosa.

Istraživanje potvrđuje trend rasta poverenja u rad inspekcijskih organa, ali i na činjenicu da će država, barem u početku, morati da se osloni na sopstvene snage i u potpunosti primeni usvojeni Program za suzbijanje sive ekonomije, jer polovina privrednika (48 odsto) smatra da to nije njihov posao niti da ukazuju na nelojalnu konkurenciju, a 59 odsto ispitanika ne bi prijavilo firmu u sivoj zoni.

U odnosu na decembar 2014. godine, povećan je broj privrednika koji primećuju da u njihovoj delatnosti postoje preduzeća koja nisu registrovana, rekao je Radak.

Oni veruju da svaka treća firma posluje u sivoj zoni i da svaki četvrti radnik nije prijavljen što nelojalnoj konkurenciji daje prednost dok njima umanjuje promet i ugrožava rad.

Čak 58 odsto privrednika veruje u odlučnost izvršne vlasti da se izbori sa sivom zonom, što je za četiri procenta više u odnosu na istraživanja u julu mesecu.

Čak 68 odsto anketiranih firmi smatra da poslovanje u sivoj zoni nije opravdano, 81 odsto saglasno je sa ocenom da siva ekonomija ugrožava zdravlje i bezbednost potrošača, 70 odsto da umanjuje prihode države, a 58 odsto prepoznaje da je reč o organizovanom kriminalu.

Istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji sprovela je agencija Ipsos stratedžik marketing za potrebe NALED-a, uz podršku USAID-a, kao deo dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti Srbije.

U istraživanju su učestvovale 252 kompanije.

Predsednik Upravnog odbora NALEDA Valadan Atanasijević kazao je da će uskoro biti predstavljen predlog programa borbe protiv sive ekonomije koji predviđa pojačan nadzor nad  svim oblicima naplate poreza po svim osnovama.

On je kazao da je najefikasniji način u borbi protiv sive ekonomije podizanje svesti  o tome da porez treba da se plaća i da to nije  samo uzimanje novca iz džepova građana već na osnovu toga država treba da investira u školstvo ili zdravstvo, ali na transparentan način.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživanje: 54 odsto privrednika nezadovoljno borbom protiv sive ekonomije

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2015

Više od polovine od ukupno 252 kompanije koje su učestvovale u istraživanju Nacionalne alijanse za loklani i ekonomski razvoj (NALED) o sivoj ekonomiji u Srbiji, nije zadovoljno ostvarenim rezultatima Vlade Srbije i nadležnih institucija u smanjivanju obima sive ekonomije...Na predstavljanju rezultata...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Svaki četvrti radnik nije prijavljen

Izvor: Danas, 18.Dec.2015

Beograd - - Godina za nama delimično je ispunila očekivanja privrede u pogledu suzbijanja sive ekonomije, pokazuju rezultati novog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji koje je juče na sednici odbora Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije predstavio NALED...Istraživanje potvrđuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.