Godina za nama delimično je ispunila očekivanja privrede u pogledu suzbijanja sive ekonomije, pokazuju rezultati novog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji koje je juče na sednici odbora Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije predstavio NALED.

Istraživanje potvrđuje trend rasta poverenja u rad inspekcijskih organa, ali i na činjenicu da će država, barem u početku, morati da se osloni na sopstvene snage i u potpunosti primeni usvojeni Program za suzbijanje sive ekonomije, jer skoro polovina privrednika (njih 48 odsto) smatra da to nije njihov posao, kao ni da ukazuju na nelojalnu konkurenciju (59 odsto ispitanika ne bi prijavilo firmu u sivoj zoni).

– Više od polovine ispitanika, njih 54 odsto, nije zadovoljno rezultatima Vlade Srbije i nadležnih institucija u smanjivanju obima sive zone. U odnosu na decembar 2014. godine povećao se broj privrednika koji primećuju da u njihovoj delatnosti postoje preduzeća koja nisu registrovana. Oni veruju da svaka treća firma posluje u sivoj zoni i da svaki četvrti radnik nije prijavljen što nelojalnoj konkurenciji daje prednost dok njima umanjuje promet i ugrožava rad – istakao je Ivan Radak, savetnik u NALED-u.

On je dodao da Vladi Srbije ipak na ruku ide to što u poslednjih godinu dana nije izgubila podršku privrede, s obzirom na to da čak 58 odsto privrednika veruje u odlučnost izvršne vlasti da se izbori sa sivom zonom. Prvi korak u sistemskom rešavanju tog gorućeg problema domaće ekonomije učinjen je krajem novembra, kada je Koordinaciono telo Vlade Srbije usvojilo Nacrt nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije sa akcionim planom za 2016. i 2017. godinu. Podršku Vladi u tom poslu pružili su privrednici i investitori okupljeni u NALED-ovom Savezu za fer konkurenciju.

Radak je istakao da je po oceni privrede, suzbijanje sive ekonomije izbilo na prvo mesto u rangiranju koraka koje bi Vlada trebalo da preduzme radi poboljšanja uslova poslovanja, što smatra četvrtina privrednika, dok 20 odsto kao prioritet izdvaja smanjenje poreza i doprinosa.

– Privrednici su u još jednom talasu istraživanja pokazali visoku svest o štetnosti sive ekonomije. Čak 68 odsto anketiranih firmi smatra da poslovanje u sivoj zoni nije opravdano, osam odsto je saglasno sa ocenom da siva ekonomija ugrožava zdravlje i bezbednost potrošača, 70 odsto da umanjuje prihode države, a 58 odsto prepoznaje da je reč o organizovanom kriminalu – rekao je Radak.

Istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji sprovela je agencija Ipsos stratedžik marketing za potrebe NALED-a, uz podršku USAID-a, kao deo dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti Srbije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari