Izvor: Politika, 27.Okt.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zasluženo na 175. mestu zbog 279 dana čekanja na građevinsku dozvolu

Nebojša Janjić, pomoćnik ministra Dulića, i dalje tvrdi da smo nezasluženo nisko rangirana zemlja

Bez obzira na to što predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje smatraju da je Srbija nepravedno rangirana na listi Svetske banke i da nismo među najgorim zemljama po izdavanju građevinskih dozvola, istraživači ove međunarodne finansijske institucije u ekskluzivnom odgovoru „Politici” iz Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i dalje ostaju pri svojoj oceni.

Ne sporeći da je Srbija donela propise koji pojednostavljuju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, autori izveštaja o uslovima poslovanja iz Svetske banke i juče su za „Politiku” tvrdili da se na izdavanje građevinskih dozvola u našoj zemlji čeka 279 dana. To nas svrstava na 175. mesto od 183 rangirane zemlje.

Kako objašnjavaju da bi sve zemlje mogle da se rangiraju po ovom kriterijumu, oni su u svakoj od njih uzeli isti primer.

– Da bismo obezbedili uporedivost podataka, primenjena je ista metodologija u svim posmatranim ekonomijama. Tako se, kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, svuda meri vreme i trošak za dobijanje svih potrebnih saglasnosti za izgradnju skladišta i njegovo povezivanje na vodovod i kanalizaciju, ali i telefon u najnaseljenijem gradu neke zemlje – navodi se u odgovoru koji je našoj redakciji stigao iz Vašingtona.

Predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje najavili su da će u toku ove nedelje poslati zvanično pismo Svetskoj banci negodujući, jer su uvereni da su njihovi istraživači koristili stari propis, a zanemarili činjenicu da je 2009. godine donet novi zakon o planiranju i izgradnji koji je pojednostavio procedure i skratio vreme.

Istraživači Svetske banke, pak, uveravaju da su i te kako koristili nova zakonska rešenja. Kako naglašavaju, posmatrali su period od juna 2010. do maja 2011. godine. Tada se taj zakon uveliko primenjivao. Na osnovu toga zaključili su da je u ovom standardizovanom slučaju – izgradnja skladišta u Beogradu i dalje potrebno 279 dana da se završi 19 neophodnih procedura. Trošak tog čekanja iznosi 1.603 odsto prosečnog dohotka u zemlji.

Nebojša Janjić, pomoćnik ministra za prostorno planiranje, kaže da to nije tačno. Ukoliko su koristili novi zakon, kako su onda u izveštaj zalutali termini poput „izvod iz plana”, „akt o urbanističkim uslovima” ili „odobrenje za izgradnju”, kada u novom propisu uopšte ne postoje.

– Uz dužno poštovanje ove meritorne finansijske institucije, čije mišljenje je od velike važnosti, pitam se kako je moguće da je četiri godine unazad broj potrebnih procedura isti, a na njih se čeka 279 dana. Prema novom zakonu, manje ih je za pet, ali to se u izveštaju ne vidi. Takođe, za posmatrano skladište, prema novom propisu, nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u izveštaju navedena kao neophodan dokument. Zato njihova ocena ne deluje argumentovano – kaže Janjić.

Upitan koliko je stvarno prema novom zakonu potrebno dana, on kaže da ministarstvo trenutno prikuplja podatke i priprema analizu, ali je ubeđen da je čekanje znatno kraće nego što tvrde istraživači Svetske banke.  

Naša zemlja već nekoliko godina, pa i ove, posle svakog izveštaja negoduje što je u troškove pribavljanja građevinske dozvole uračunata i naknada za uređenje građevinskog zemljišta, što u priličnoj meri poskupljuje proceduru i našu zemlju gura na dno lestvice, jer su u drugim zemljama ti troškovi izjednačeni sa cenama administrativnih taksi.

Međutim, u SB napominju da je metodologija takva da trošak uključuje sve zvanične takse, pa i naknadu za infrastrukturu.  

A. Telesković

M. Avakumović

objavljeno: 28. 10. 2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB: Nema greške, među najgorima ste

Izvor: B92, 28.Okt.2011, 05:40

Beograd -- U Ministarstvu za prostorno planiranje smatraju da je Svetska banka Srbiju nepravedno rangirala i da nismo među najgorima po izdavanju građevinskih dozvola..Sa druge strane, istraživači ove međunarodne finansijske institucije u odgovoru Politici iz Vašingtona i dalje ostaju pri svojoj...

Nastavak na B92...

Srbija zasluženo na 175. mestu zbog 279 dana čekanja na građevinsku dozvolu

Izvor: YU-Build.rs, 28.Okt.2011

Nebojša Janjić, pomoćnik ministra Dulića, i dalje tvrdi da smo nezasluženo nisko rangirana zemlja. Bez obzira na to što predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje smatraju da je Srbija nepravedno rangirana na listi Svetske banke i da nismo među najgorim zemljama po izdavanju građevinskih...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.