Srbija

Petak, 28.10.2011.

03:50

SB: Nema greške, među najgorima ste

U Ministarstvu za prostorno planiranje smatraju da je Svetska banka Srbiju nepravedno rangirala i da nismo među najgorima po izdavanju građevinskih dozvola

Izvor: Politika

Default images

Sa druge strane, istraživači ove međunarodne finansijske institucije u odgovoru Politici iz Vašingtona i dalje ostaju pri svojoj oceni.

Ne sporeći da je Srbija donela propise koji pojednostavljuju procedure, autori izveštaja tvrde da se na izdavanje građevinskih dozvola u našoj zemlji čeka 279 dana. To nas svrstava na 175. mesto od 183 rangirane zemlje.

Kako objašnjavaju, da bi sve zemlje mogle da se rangiraju po ovom kriterijumu, oni su u svakoj od njih uzeli isti primer. "Da bismo obezbedili uporedivost podataka, primenjena je ista metodologija u svim posmatranim ekonomijama. Tako se, kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, svuda meri vreme i trošak za dobijanje svih potrebnih saglasnosti za izgradnju skladišta i njegovo povezivanje na vodovod i kanalizaciju, ali i telefon u najnaseljenijem gradu neke zemlje", navodi se u odgovoru.

Predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje najavili su da će u toku ove nedelje poslati zvanično pismo Svetskoj banci negodujući, jer su uvereni da su njihovi istraživači koristili stari propis, a zanemarili činjenicu da je 2009. godine donet novi zakon o planiranju i izgradnji koji je pojednostavio procedure i skratio vreme.

Istraživači Svetske banke, pak, uveravaju da su i te kako koristili nova zakonska rešenja. Kako naglašavaju, posmatrali su period od juna 2010. do maja 2011. godine. Tada se taj zakon uveliko primenjivao. Na osnovu toga zaključili su da je u ovom standardizovanom slučaju – izgradnja skladišta u Beogradu i dalje potrebno 279 dana da se završi 19 neophodnih procedura. Trošak tog čekanja iznosi 1.603 odsto prosečnog dohotka u zemlji.

Nebojša Janjić, pomoćnik ministra za prostorno planiranje, kaže da to nije tačno. Ukoliko su koristili novi zakon, kako su onda u izveštaj zalutali termini poput "izvod iz plana”, "akt o urbanističkim uslovima” ili "odobrenje za izgradnju”, kada u novom propisu uopšte ne postoje.

"Uz dužno poštovanje ove meritorne finansijske institucije, čije mišljenje je od velike važnosti, pitam se kako je moguće da je četiri godine unazad broj potrebnih procedura isti, a na njih se čeka 279 dana. Prema novom zakonu, manje ih je za pet, ali to se u izveštaju ne vidi. Takođe, za posmatrano skladište, prema novom propisu, nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u izveštaju navedena kao neophodan dokument. Zato njihova ocena ne deluje argumentovano", kaže Janjić.

Upitan koliko je stvarno prema novom zakonu potrebno dana, on kaže da ministarstvo trenutno prikuplja podatke i priprema analizu, ali je ubeđen da je čekanje znatno kraće nego što tvrde istraživači Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: