Šešelj: Poslanička mesta čuva - menica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Poslanička mesta čuva - menica

Dosta smo optimistički raspoloženi, nije nemoguće da budemo prvi na republičkim izborima, jer je naš rejting sve viši, u najgoroj varijantni računamo na više od 20 procenata, izjavio je danas predsednik Srpske radikalne stranke(SRS) Vojislav Šešelj u predizbornom intervjuu FoNetu, navodeći da se ta stranka obezbedila od napuštanja svojih poslanika.

Šešelj kaže da bi SRS mogla da bude u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladi koju bi formirala Srpska napredna stranka (SNS), ako se Aleksandar Vučić odrekne Evropske unije (EU) i orijetniše na integraciju sa Rusijom.

Vučić sada tvrdi kako to nije moguće, primetio je Šešelj, ali je ranije tvrdio i da nije moguće da se odrekne nacionalističke srpske ideologije.

Upitan o bojazni da bi poslanici SRS mogli opet da odu nekoj drugoj partiji, kao što se svojevremeno desilo u slučaju njegovih najbližih saradnika, Šešelj je odgovorio da su se ovog puta obezbedili.

"Svi naši kandidati za poslanike sa prve trećine liste potpisali su ugovor sa strankom, ako je slučajno napuste ili ih ona isključi, da će joj isplatiti onaj deo troškova kampanje koji je stranka uložila u njihov izbor", objasnio je Šešelj.

To nisu samo novčani troškovi, već i troškovi "trčanja" po terenu, prikupljanja potpisa, deljenja materijala, rekao je Šešelj i napomenuo da su "svi oni položili menice u tom smislu".

"Dakle, mi njega ne sprečavamo da ode, ali mora da nadoknadi štetu koju je stranka imala", naglasio je Šešelj.

On tvrdi da poslanici SRS nikada nisu izazivali incidente u Narodnoj skupštini, već funkcioneri vladajućih partija, kada su osiono kršili prava poslanika, ali najavljuje da "neće dati da se neko nad njima iživljava".

Šešelj naglašava da je SRS apsolutno protiv smanjivanja penzija, zbog čega nova Vlada mora odmah da sve vrati u početno stanje i postepeno ih podiže.

On smatra i da je "ludilo i obmanjivanje naroda" davanje subvencija stranim investitorima za otvaranje novih radnih mesta.

Upitan zašto nije otišao na stranačke mitinge u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Šešelj je odgovorio da je hteo, ali da su se po tom pitanju uortačili "naprednjački režim u Beogradu sa albanskim terorističkim ražinom u Prištini".

On podseća da mu je Priština zabranila da uđe na Kosovo i Metohiju, dok je Beograd "odbio da ukine rešenje koje mu je izdato odmah po dolasku u Beograd da njegova lična karta ne važi kao putna isprava".

To znači, objašnjava Šešelj, da on sa ličnom kartom ne može da putuje na Kosovo i Metohiju, u Makedoniju, Crnu Goru, ni u Republiku Srpsku.

On je najavio da će gledati da se u vreme izborne tišine u Srbiji pojavi u Zagrebu i bez pasoša, dok je, na pitanje da li bi tamo mogli da ga uhapse, uzvratio da je Hag utvrdio da je nevin.

Govoreći o ideji "Velike Srbije" za koju se zalaže, Šešelj je ponovio da su njene granice na zapadu Karlobag, Ogulin, Karlovac i Virovitica, jer smatra da su "to etničke srpske granice".

To nije nešto što je moguće ostvariti u neposrednoj budućnosti, ali to "podrazumeva da se promeni svest Srba katolika da shvate i prihvate da govore srpskim jezikom i da im je poreklo srpsko", rekao je Šešelj i dodao da se to neće ostvarivati nasiljem i ratom.

Protiveći se članstvu Srbije u EU i NATO, Šešelj je istakao da želi povezivanje Srbije sa Rusijom koliko god postojeći integracioni sistemi omogućavaju, što je status kakav ima Belorusija.

To je i jedini način da se Srbija odbrani, ocenio je Šešelj, i zato bi trebalo da prihvati ruske vojne baze na svom području, moderne protivavionske sisteme, aerodrome i druge oblike vojne saradnje sa Rusijom.

Na pitanje o kosovskom problemu, Šešelj podseća da je SRS jedina bila protiv Ahtisarijevog plana i da je pozivala na politiku zaleđenog spora, poput kiparske krize, ali su "dosmanlije" dozvolile da u pregovorima formalno posreduje EU, koja je sila zaštitnica Prištine.

"Mi ne bi kategorički odbijali da pregovaramo, mi hoćemo da pregovaramo, ali i da se Rusija, kao sila zaštitnica Srbije, uključi u taj pregovarački proces", objasnio je Šešelj.

Povodom nedavne izjave o eventualanom pomilovanju Milorada Ulemeka Legije i Zvedana Jovanovića, predsednik SRS navodi da je imao kontakte sa šefom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, ali samo da bi dobijao informacije od njega koje je i javno objavljivao.

Šešelj svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija smatra "lažnim svedokom" i tvrdi da nikad nije dobio novac od "zemunaca" i da mu oni nisu najavili da se sprema atentat na premijera Zorana Đinđića.

Govoreći o kontaktu sa Spasojevićem, Miletom Lukovićem Kumom i Ulemekom, Šešelj kaže da je prvi sastanak bio na njihovu inicijativu i da ih je žestoko napadao, kao šef Anketnog Odbora Savezne skupštine, povodom ubistva Pavla Bulatovića.

Prema rečima Šešelja, oni su želeli da sa njim imaju što manje antagonizma, dok je on hteo da dobije informacije koje bi objavio.

Bili su "dobar izvor, mada vrlo kratko vreme", od kraja avgusta 2002. do februara 2003 godine, rekao je Šešelj i dodao da je, posle tog prvog sureta, bilo još nekoliko u njegovoj kući, kada su pokušali da ga ubede da ne ide u Hag, nudeći mu da se sakrije u bazi "Crvenih beretki", što je odbio.

Šešelj, kojeg je istražni sudija iz Beogada saslušavao u Hagu u vezi sa atentatom na Đinđića, kaže da njega više niko neće saslušavati.

Što bih ja nekome davao izjavu? Ja javno iznosim sve što znam. Što su me saslušavali u životu, saslušavali su me, mene više niko neće saslušavati, naglasio je Šešelj, upitan da li bi se odazvao na eventualni poziv tužilaštva u vezi sa atentatom na Đinđića.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Za dve godine izgradili smo 267 mostova

Izvor: Blic, 12.Apr.2016

Od kada je u aprilu 2014. Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za rukovođenje Srbijom i kada je predsednik SNS Aleksanar Vučić postao premijer, čitava Srbija je mogla da vidi kako se u državi stvari kreću na bolje, kako se problemi rešavaju i kako se vodi zemlja od jedne čvrste i jake...

Nastavak na Blic...

Šešelj, Pajtić, Ružić...svi su oni isti

Izvor: Studio B, 13.Apr.2016, 13:11

Nema razlike između Borisa Tadića, Bojana Pajtića, Vojislava Šešelja, Sande Rašković Ivić, Novice Tončeva i Branka Ružića, izjavio je premijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić u intervjuu za novi broj NIN-a...Kako se navodi u izvodima koji je taj list dostavio Tanjugu, Vučić je objasnio...

Nastavak na Studio B...

Boško Obradović: Vučiću, šta bi sa TV duelom?

Izvor: Beta OMS, 13.Apr.2016

Ni posle mesec dana od prvog poziva Dveri, Aleksandar Vučić i SNS još uvek nisu odgovorili na predlog da se organizuje zajednički okrugli sto svih učesnika na izborima o ravnopravnom medijskom tretmanu svih izbornih listi.Šta iz toga možemo da zaključimo?Srpska napredna stranka se opredelila...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.