Povećane rate za stambene kredite u evrima

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećane rate za stambene kredite u evrima

Građane koji otplaćuju stambene kredite vezane za evro neprijatno je iznenadilo pismeno obaveštenje banaka da će im rate kredita u proseku biti veće desetak evra. Kao razlog banke navode veće troškove njihovog zaduživanja u inostranstvu. Dobra vest je da mesečne obaveze preračunate u dinarima za ove dugoročne zajmove nisu mnoge veće, pošto domaća valuta jača, pa tako neutrališe rast rate u evrima.



Prošle nedelje Ljiljana M. je dobila obaveštenje od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Rajfajzen banke", gde je pre dve i po godine uzela stambeni kredit uz subvenciju države od 77.000 evra, da će joj rata od 31. oktobra biti uvećana. Kada je kredit počela da otplaćuje, mesečno je izdvajala 426 evra za otplatu. U međuvremenu rata je narasla na 437 evra, a od oktobra za stan će otplaćivati 454 evra.

- Uz obaveštenje o promeni rate, dobila sam i objašnjenje da je razlog povećanja kamate kretanja na evropskom tržištu, nepovoljno zaduživanje banaka, loša politička stabilnost zemlje... Trenutno je dinar jak, pa promenu nećemo mnogo osetiti, mada do 31. oktobra ko zna šta će biti - kaže ona sa zebnjom.

U istoj situaciji kao naša čitateljka našli su se ili će se naći svi građani čiji su stambeni krediti sa varijabilnom (promenljivom) kamatnom stopom. I to oni čije su kamate vezane za kretanje Euribora i Libora, referentne kamate po kojima se zadužuju banke na međunarodnom tržištu novca.

Banke svoj nepopularni potez objašnjavaju povećanjem troškova njihovog zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, ali to je građanima u Srbiji slaba uteha. Inače, praksa je da se korekcija promenljivih kamata obavlja kvartalno ili dva puta godišnje.

- Šestomesečni Euribor od početka novembra prošle godine, kad je „Rajfajzen banka" usklađivala kamatne stope na kredite, do jula ove godine,

Stari i novi iznos rate

-Iznos kredita 50.000 evra

Rok otplate 30 godina

Rata 28. 03. 342 evra

Rata 28. 06. 355 evra

-Iznos kredita 80.500 franaka

(50.000 evra)

Rok otplate 30 godina

Rata 28. 03. 446 CHF

Rata 28. 06. 447 CHF

kada je doneta odluka o povećanju, skočio je sa 4,618 odsto na 5,156 odsto. Kako Euribor i Libor predstavljaju osnov za zaduživanje domaćih banaka u inostranstvu, jasno je da banke u Srbiji snose značajno povećanje troškova finansiranja u poređenju sa periodom od pre godinu dana. Dodatnom povećanju troškova zaduženja u inostranstvu doprinelo je i pogoršanje kreditnog rejtinga zemlje usled političke i ekonomske nestabilnosti u prethodnom periodu - ukazuje Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora „Rajfajzen banke".

Da bi se koliko-toliko zaštitili od promena varijabilnih kamata, rešenje je kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

„Sosijete ženeral" je jedna od retkih koja u svojoj ponudi ima stambene kredite sa fiksnom kamatom. A to znači da je rata ista tokom celog perioda otplate. Međutim, klijentima ove banke koji su uzeli zajmove za stan sa promenljivom kamatom uz subvenciju države kod ove banke, od početka godine efektivna varijabilna kamata povećana je sa 3,90 na 4,21 odsto, a kod komercijalnih kredita sa 6,44 na 7,03 odsto.

Poslednja korekcija kamatnih stopa u „Unikredit banci" bila je 8. avgusta. Klijentima čiji su stambeni krediti vezani za švajcarski franak rata je smanjena, dok je kod kredita vezanih za evro rata povećana.

Kamatne stope za stambene kredite u „Banci Inteza" se usklađuju kvartalno sa rastom Euribora, odnosno Libora, tako da će trenutna kamatna stopa biti na snazi do kraja septembra.

Poslednje povećanje mesečne rate za korisnike stambenih zajmova bilo je 28. juna zbog, kako kažu, rasta ovih kamatnih stopa na međunarodnom tržištu novca.

U „Eurobanci EFG" nismo dobili odgovor da li je ova banka menjala kamatne stope za stambene kredite.

Jak dinar, manja rata

Ono što bi moglo barem malo da uteši korisnike stambenih kredita jesu saopštenja Evropske centralne banke da za sada ne očekuju dalje povećanje kamata u Evropi u ovoj godini. Građanima u prilog ide i jak dinar, pošto se rate obračunavaju u evrima ili švajcarskim francima, a otplaćuju se u dinarima.

- Ono što je obećavajuće jeste to što se šestomesečni Euribor skoro ne menja dva-tri meseca. Ima indicija da će zbog usporavanja u evrozoni već početkom sledeće godine Evropska centralna banka svoju baznu kamatnu stopu, koja je 4,25 procenata, sniziti, a slabljenjem krize doći će do neminovnog pada Euribora - kaže Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veća rate za stambene kredite u €

Izvor: B92, 04.Sep.2008

Beograd -- Banke u Srbiji povećale su rate za stambene kredite vezane za evro u proseku za desetak evra, piše Blic...Kamate veće zbog kretanja na svetskom tržištu, kažu u bankama..Kao razlog banke navode veće troškove njihovog zaduživanja u inostranstvu. Dobra vest za građane je da mesečne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.