Poslodavci: Mere protiv krize

Izvor: B92, 24.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci: Mere protiv krize

Beograd -- Unija poslodavaca Srbije predložila je Socijalno-ekonomskom savetu 11 mera za suprotstavljanje uticajima svetske finansijske krize u Srbiji.

Analizom trenutne ekonomske situacije u Srbiji, Unija poslodavaca Srbije predlaže hitno usvajanje 11 konkretnih mera, kako efekti svetske ekonomske krize, čiji se udarni talas očekuje u prva dva kvartala iduće godine, ne bi dočekali nespremni i bez odgovora.

Unija je predložila formiranje socijalnog pakta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vreme trajanje krize, koji bi usvojili svi socijalni partneri i prema kome poslodavci ne bi otpuštali radnike i jurili za profitom po cenu davanja otkaza radnicima, dok bi sindikati obustavili štrajkove i sarađivali u radu na suprotstavljanju krizi, a vlada obezbedila što veću uštedu u javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i svuda gde je to moguće.

Predlaže se i formiranje saveta socijalnog pakta i potkomisije ovog saveta za praćenje efekata svetske finansijske krize, kao i privremeno ukidanje ili prepolovljavanje poreza i doprinosa na zarade u kompanijama direktno pogođenim svetskom finansijskom krizom.

Unija poslodavaca sugeriše da kompanije izvoznike koje imaju manjak narudžbina i pad prodaje, zbog svetske ekonomske krize, treba osloboditi plaćanja izvoznih dozvola i administrativnih taksi, a predlaže i ukidanje avansnog plaćanja PDV-a.

Ugroženim kompanijama Ministarstvo finansija treba da dozvoli da PDV plate odloženo na šest meseci ili godinu dana, kako bi novac od PDV-a iskoristile kao obrtna i sredstva za privremenu amortizaciju, predlaže Unija poslodavaca.

Predložena je i izmena tendera o javnim nabavkama i davanje prednosti domaćim preduzećima, kako bi novac ostao u Srbiji, zatim osnivanje agencije za naplatu potraživanja i pravljenje strategije o plasmanu robe i usluga na vanevropska tržišta.

Unija poslodavaca je sugerisala i ponovno uspostavljanje ministarstva za ekonomske odnose s inostranstvom i uvođenje reda u javna preduzeća, što podrazumeva preispitivanje celokupne potrošnje i potpunu kontrolu nad tokovima novca u njima u 2009. i 2010. godini, kako bi se onemogućilo rasipanje i sredstva preusmerila u razvoj, a ne u potrošnju.

Navedeno je da će, ukoliko ove mere budu usvojene i preporučene Vladi Srbije, vlada i nadležna ministarstva proceniti koje se od njih mogu primeniti i kako će se one odraziti na budžet Srbije i makroekonomsku stabilnost države u 2009. godini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Unija poslodavaca predloužila mere za ublažavanje krize

Izvor: EMportal, 24.Nov.2008

Unija poslodavaca Srbije uputila je danas Socijalno-ekonomskom savetu Vlade Srbije predlog mera za suprotstavljanje uticajima svetske finansijske krize u Srbiji i upozorila da, ukoliko predložene mere ne budu usvojene, poslodavci neće moći da preuzmu odgovornost za negativne posledice te odluke, saopšteno...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.