Popović: Rusija šansa za Srbiju

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Rusija šansa za Srbiju

Beograd -- Srbiji je potrebna strategija za rast izvoza u Rusiju, kaže potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović.

On dodaje da Srbija treba da definiše koji proizvodi imaju šansu na tom tržištu i na koje regione treba da se preorijentiše srpska privreda.

Popović se založio i za osnivanje mešovite izvozne banke koja bi omogućila finansijske podsticaje preduzećima za izvoz iz Srbije u Rusiju i obratno.

On je istakao da su tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskve i Petrograda preplavljena konkurencijom i da zato privrednici iz Srbije treba da se orijentišu na ruske regione koji se razvijaju velikom brzinom zahvaljujući podsticajima vlade.

"Pojedini regioni u Rusiji imaju veće tržište od mnogih zemalja u Evropi, što ih čini veoma interesantnim za poslovanje i ulaganje", rekao je Popović.

Potpredsednik DSS-a je ocenio da su neki od najperspektivnijih regiona Krasnojarsk, Irkutsk, Jekaterinburg, Novosibirsk, Krasnodar i Kazanj. Kao ključne grane za rast izvoza u Rusiju prepoznati su poljoprivreda, građevinarstvo, elektro-mašinogradnja, saobraćaj i turizam.

Srbija danas u Rusiju izvozi robu u vrednosti od oko 550 miliona dolara, što je jedva osam odsto ukupnog izvoza.

S druge strane, taj iznos čini manje od 0,5 odsto ukupnog uvoza Rusije, naveo je Popović uz opasku da te brojke govore o tome da mogućnosti saradnje sa Rusijom nisu u dobvoljnoj meri iskorišćene.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Popović održao predavanje o ekonomskim odnosima Srbije i Rusije

Izvor: Blic, 21.Apr.2011, 19:25

Nenad Popović, predsednik međunarodne kompanije ABS Elektro, održao je predavanje „Stanje i perspektive ekonomskih odnosa Srbije i Rusije“ studentima Fakulteta organizacionih nauka..."Svaka zemlja, za privrednu saradnju sa zemljom sa kojom ima najveću razmenu, najveći deficit ili najveći potencijal...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.