Popović održao predavanje o ekonomskim odnosima Srbije i Rusije

Izvor: Blic, 21.Apr.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović održao predavanje o ekonomskim odnosima Srbije i Rusije

Nenad Popović, predsednik međunarodne kompanije ABS Elektro, održao je predavanje „Stanje i perspektive ekonomskih odnosa Srbije i Rusije“ studentima Fakulteta organizacionih nauka.

"Svaka zemlja, za privrednu saradnju sa zemljom sa kojom ima najveću razmenu, najveći deficit ili najveći potencijal rasta izvoza, mora da ima posebnu strategiju. Zato je Srbiji potrebna strategija za rast izvoza u Rusiju", rekao je Nenad Popović.

Popović je naveo da ta strategija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „treba da definiše koji proizvodi imaju šansu na ruskom tržištu, na koje regione u Rusiji naša privreda treba da se orijentiše, i koje institucije je potrebno osnovati za podršku izvozu iz Srbije u Rusiju".

On je predložio osnivanje mešovite izvozne banke koja bi omogućila finansijske podsticaje preduzećima za izvoz iz Srbije u Rusiju i obratno.

Na predavanju su kao ključne grane za rast izvoza u Rusiju prepoznate poljoprivreda, građevinarstvo, elektro-mašinogradnja, saobraćaj i turizam.

Popović je istakao da su kapitalni projekti koji treba da budu realizovani u Srbiji u narednom periodu dobra prilika za sklapanje strateških partnerstava velikih državnih kompanija iz Srbije i Rusije.

"Projekti kao što su izgradnja Južnog toka, obnova železničke infrastrukture, izgradnja termoelektrana, gasifikacija i drugi projekti, dobra su osnova za početak saradnje sa velikim ruskim kompanijama, i to na oba tržišta", naveo je Popović.

On je dodao da se u Sočiju u Rusiji trenutno sprovode najveća ulaganja u infrastrukturu u Evropi.

"Izgradnja olimpijskog kompleksa u Sočiju predstavlja dobru priliku za naše građevinske kompanije, koje su uvek bile dobar brend u Rusiji", naveo je on i dodao da je potreban „organizovan nastup naših građevinara na ruskom tržištu".

Govorivši o saradnji Srbije i Rusije u prošlosti, Popović je istakao da su vrhunac spoljnotrgovinske saradnje dve zemlje doživele tokom osamdesetih godina 20. veka, kada je izvoz u tadašnji SSSR činio 25 odsto ukupnog izvoza tadašnje Jugoslavije.

"Danas Srbija u Rusiju izvozi robe u vrednosti od oko 550 miliona dolara, što je jedva 8 odsto ukupnog izvoza Srbije. S druge strane taj izvoz čini manje od 0,5 odsto ukupnog uvoza Rusije, što nam olakšava predstavu o tome koliki su potencijali saradnje o kojoj govorimo", naveo je Popović.

Povezane vesti: Održana vojna parada u Moskvi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.