Počinju radovi na Koridoru, od Bujanovca do Vranja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 15.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju radovi na Koridoru, od Bujanovca do Vranja

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić najavila je da će ovih dana početi izgradnja autoputa od Bujanovca do Vranja, na deonici Koridora 10 Srpska kuća - Donji Neradovac, u dužini od osam kilometara, koja bi trebalo da bude gotova do polovine 2012. Ona je na forumu grčko-srpskih privrednika u Privrednoj komori Srbiji (PKS) rekla da je već obezbeđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << avans od 4,5 miliona evra za izvođača radova - grčku kompaniju "Aktor".

Arsić je istakla da će za dva meseca biti raspisan tender za deonicu autoputa od Levosoja do Srpske kuće, koja će, takođe, biti finansirana iz Helenik plana. Ona je podsetila da Helenik plan za razvoj i obnovu Balkana predviđa 440 miliona evra, a da će više od 100 miliona evra otići u Srbiju za infrastrukturne projekte. Arsić je podsetila da su ukupne investicije u Srbiji od 2001. do 2009. bile 30 milijardi dolara.

Osvrnuvši se na trenutnu makroekonomsku situaciju u Srbiji, ona je rekla da će u 2010. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi oko dva odsto, što je rekordno u odnosu na region gde zemlje beleže pad, ili manji rast BDP-a - poput Albanije, Makedonije i Mađarske. Srbija se nalazi u grupi malog broja zemalja koje će u 2010. godini imati rast BDP-a između dva i pet odsto, dodala je Arsić.

Prema njenim rečima, u ovoj godini nivo štednih uloga u Srbiji je iznosio oko sedam milijardi evra, što je milijadu više nego na kraju 2008. Arsić je podsetila da je Grčka na drugom mestu investitora u Srbiji, a grčke banke među prvih deset.

Ističući prednosti investiranja u Srbiju, Arsić je ukazala na značaj potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini sa CEFTA i EFTA zemljama, Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom i dodala da su najzastupljenije investicije u oblasti bankarstva, telekomunukacija, saobraćaja, energetike i rudarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, građevinarstva.

Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis rekao je da su investicije te zemlje u Srbiju oko 1,5 milijardi evra i ukazao na značaj pozitivnih srpsko-grčkih privrednih odnosa. On je predočio da više od 200 grčkih kompanija posluju u Srbiji sa značajnim ulaganjima, kao i veće banke, kao što su "Alfa banka", Evrobanka EFG, "Pireus" i Nacionalna banka Grčke. Ambasador je rekao da su odnosi dveju zemalja međusobno korisni, profitabilni, stabilni, jaki, iskreni, "uprkos finansijskoj stvarnosti koja nas pritiska".

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović rekao je da je Grčka 15. izvozni partner Srbiji, a 21. uvozni, kao i da su grčke banke na drugom mestu kod nas, posle italijanskih.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Počinju radovi na Koridoru, od Bujanovca do Vranja

Izvor: YU-Build.rs, 15.Dec.2010

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić najavila je da će ovih dana početi izgradnja autoputa od Bujanovca do Vranja, na deonici Koridora 10 Srpska kuća - Donji Neradovac, u dužini od osam kilometara, koja bi trebalo da bude gotova do polovine 2012.

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.