Jelašić: Svaki dan nove blokade

Izvor: B92, 15.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Svaki dan nove blokade

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da se iz dana u dan povećava broj preduzeća sa blokiranim računima.

Finansije i privreda Srbije moraće da sačekaju maj kako bi dobile očekivanu podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Guverner Jelašić precizirao je da će MMF 11. maja odlučivati da li će Srbiji odobriti ugovorene tri milijarde evra za dvogodišnji period. Jelašić je članovima skupštinskog Odbora za finansije objasnio da će kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MMF-a Srbiji omogućiti povoljnije zaduživanje u inostranstvu.

Guverener je poslanicima skrenuo pažnju na to da se svakim danom povećava broj preduzeća čiji se računi zbog nelikvidnosti blokiraju i da njih sada ima skoro 60.000.

Iznos koji srpska preduzeća duguju dostigao je 234 milijarde dinara, zbog čega su im računi blokirani, što je u odnosu na kraj 2008. godine povećanje za 13.6 odsto, navodi prvi čovek Narodne banke Srbije.

Jelašić kaže da je polovina od oko 60.000 preduzeća u blokadi više od dve godine.

"Da budem otvoren, nema dana da se broj blokiranih preduzeća i broj iznosa nije povećao od 1. januara do danas”, upozorio je Jelašić.

Bolja likvidnost u Srbiji očekuje se posle 11. maja, kada bi odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda trebalo da odlučuje o odobravanju kredita Srbiji u iznosu od tri milijarde evra.

Taj aranžman bi, prema očekivanjima guvernera, trebalo da ostavi pozitivan efekat kroz umanjenje pritisaka na kurs i inflaciju, što je i preduslov makrostabilnosti.

"Ukoliko 11. maja odbor odobri aranžman sa Srbijom, to će u prvom redu značiti pristup neophodnim finansijskim sredstvima, kako od samog MMF-a, tako i drugih međunarodnih finansijskih institucija. Ali značiće i jačanje poverenja stranih investitora za ulaganje u Srbiju”, očekuje Jelašić.

U obraćanju novinarima, guverner je rekao da neće podneti ostavku zbog odluke Vlade o smanjenju plata u centralnoj banci, da će to poštovati, ali i podneti žalbu Ustavnom sudu jer je Narodna banka nezavisna nebudžetska institucija. Više o tome možete čitati u jučerašnjoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji blokirano 59.466 preduzeća

Izvor: Poslovni magazin, 15.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da je zaključno sa 10. aprilom u Srbiji bilo blokirano 59.466 preduzeća, kao i da su blokirana sredstva u iznosu od 234 milijardi dinara. On je na skupštinskom Odboru za finasije rekao da je, prema zvaničnim podacima, broj blokiranih...

Nastavak na Poslovni magazin...

Skoro 60.000 blokiranih preduzeća

Izvor: Radio 021, 15.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da se iz dana u dan povećava broj preduzeća sa blokiranim računima. Kako je on naveo, finansije i privreda Srbije moraće da sačekaju maj kako bi dobile očekivanu podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.