Goran Hadžić stigao u porodičnu kuću u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Hadžić stigao u porodičnu kuću u Novom Sadu

Haški optuženik Goran Hadžić stigao je 30 minuta nakon ponoći u pratnji policije u porodičnu kuću u Novom Sadu. Reporterka RTV-a sa lica mesta javila je da je policijski automobil u kom se nalazio Hadžić ušao u dvorište kuće u ulici Aranj Janoša pola sata nakon ponoći. Ispred kuće bilo je oko 30 novinara i snimatelja, ali im se Hadžić, po preporuci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Haškog tribunala, nije obraćao pre ulaska u kuću. U ulici Aranj Janoša i okolini nisu primetne jače policijske snage.

Hadžić je prethodno sleteo iz Haga na beogradski aerodrom Nikola Tesla nekoliko minuta posle 23.00 nakon što je Tribunal doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja.

Hadžić se po sletanju direktno uputio u Novi Sad, gde će prema odluci sudskog veća morati da bude sve vreme i gde će policija svakodnevno proveravati da li poštuje sve uslove.

"Njega će za Novi Sad otpratiti pratioci koji su sa njim bili u Amsterdamu. Oni će ga i odvesti u Novi Sad. On ima obavezu da ne napušta Novi Sad i da ga jednom dnevno posećuju policajci, koji će izveštavati Tribunal", kazao je nakon dolaska u Srbiju njegov advokat Zoran Živanović agenciji Beta.

Hadžiću je u novembru prošle godine dijagnostifikovan tumor mozga, a Tribunal je pre dva dana prihvatio žalbu bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, i naložio njegovo puštanje na privremenu slobodu radi lečenja.

Hadžić će u Hag biti vraćen u maju, a datum njegovog povratka je poverljiva informacija, navodi se u odluci suda koju je donelo sudsko veće kojim predsedava američki sudija Teodor Meron, objavljenoj na sajtu Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru Jugoslavije.

Troškove njegovog putovanja i lečenja snosiće Srbija koja je dužna da Hadžića uhapsi ako pokuša bekstvo ili na neki drugi način prekrši uslove privremenog puštanja iz pritvora, navedeno je u odluci suda.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest "u konačnoj fazi".

On se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Ljajić: Koliko će boraviti u Srbiji nemamo pravo da kažemo, ali neće dugo

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je  da je za vreme boravka u Srbiji država je dužna da obezbedi da se Hadžić adekvatno leči, ali i da država vrši kontrolu i nadzor njegovog kretanja dok se nalazi u Novom Sadu i da o tome izveštava Haški tribunal.

On je naglasio će obaveze koje je država preuzela davanjem garancija za Gorana Hadžića u potpunosti ispoštovati.

"On (Hadžić) je obavezan da bude u svojoj kući od 23 sata uveče do sedam sati ujutru. Ukoliko bude potrebe da ide u zdravstvene ustanove to će takođe biti pod nadzorom i kontrolom i tome ćemo izveštavati Tribunal", rekao je Ljajić, koji je potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Troškove njegovog putovanja i lečenja snosiće Srbija koja je dužna da Hadžića uhapsi, ako pokuša bekstvo ili na neki drugi način prekrši uslove privremenog puštanja iz pritvora, piše u odluci suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Goran Hadžić stiže u Beograd

Izvor: Beta, 15.Apr.2015

BEOGRAD, 15. aprila 2015. (Beta) - Haški optuženik Goran Hadžić trebalo bi da u sredu uveče stigne iz Haga u Srbiju pošto je Tribunal doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde Srbije...Beti nisu mogli da preciziraju tačno...

Nastavak na Beta...

PONOVO U SRBIJI: Goran Hadžić stigao iz Haga!

Izvor: Kurir, 15.Apr.2015

BEOGRAD - Haški optuženik Goran Hadžić stigao je večeras iz Haga na beogradski aerodrom Nikola Tesla nekoliko minuta posle 23 sata nakon što je Tribunal doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi lečenja, potvrdio je agenciji Beta njegov advokat Zoran Živanović...Hadžić će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.