Sud proglasio tim za pregovore sa Beogradom  neustavnim

Izvor: RTS, 27.Jun.2019, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud proglasio tim za pregovore sa Beogradom neustavnim

Prištinski tim na čelu sa Špendom Ahmetijem za pregovore sa Beogradom je, prema oceni Ustavnog suda u Prištini, neustavan, prenela je RTK 2. Sud je zaključio da je predstavljanje u sferi spoljne politike u nadležnosti vlade tzv. Kosova. Ahmeti, kako se ističe, nije član vlade. 
Sud je proglasio neustavnim i neke od odredbi Zakona o ovlašćenjima, obavezama i odgovornostima pregovaračkog tima za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalog sa Beogradom.
Zahtev za ocenu ustavnosti sudu je podnelo tridesetak kosovskih poslanika.
Sud je našao da delegacija "osnovana osporenim zakonom nije predviđena Ustavom" i nije predviđena "unutar oblika vladavine i podele vlasti" i da ta delegacija ne može da se uključi u strukturu podele vlasti.
Sud je, takođe, zaključio da se nadležnost za postizanje međunarodnih sporazuma ne može prenositi sa ustavnih institucija na "poseban mehanizam", kao što je predviđeno osporenim zakonom, prenela je RTK 2.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.