Napeto u Kosovskoj Mitrovici posle napada specijalaca

Izvor: RTS, 26.Mar.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto u Kosovskoj Mitrovici posle napada specijalaca

U Kosovskoj Mitrovici policija uhapsila Marka Đurića i odvela ga u Prištinu. Nakon izvođenja pred prekršajnog sudiju Đurić je sproveden u centralnu Srbiju preko Merdara. Prilikom hapšenja u sali Mitrovačkog dvora kosovska policija koristila suzavac i šok-bombe. Najmanje šest povređenih. U Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

21.20 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je hapšenje Marka Đurića brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koje su sprovele prištinske vlasti.
20.55 – Federika Mogerini se oglasila na Tviteru: "Pozvala sam Vučića i Tačija. Osuđujem ono što se dogodilo danas na Kosovu. Đurić je sada slobodan i vraća se. Potrebno je smirivanje situacije i očuvanje dijaloga." 
20.45 – Rukovodstvo Srpske liste usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odluci će obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić.
20.35 – Predsednik Aleksandar Vučić će se nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u 21 čas obratiti javnosti. 
19.54 – Marko Đurić je preko Merdara ušao u centralnu Srbiju, saznaje RTS.
19.47 – Hašim Tači potvrdio da je Đurić na putu da bude deportovan. Naveo je da je kosovska policija prilikom hapšenja "postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima".
19.40 – Aleksandar Vučić nije razgovarao sa Vladimirom Putinom a njihov razgovor se očekuje tokom večeri, saznaje RTS. Predsednik Srbije je razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

19.24 – Kako RTS saznaje, Marko Đurić je posle izvođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. 
19.10 – Moguće je da će Marko Đurić posle izvođenja pred prekršajnog sudiju biti proteran u centralnu Srbiju preko Merdara, saznaje RTS.
18.45 – U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javljaju Večernje novosti.
18.42 – EU osuđuje događaje u Mitrovici i poziva vlasti u Beogradu i Prištini da pokažu neophodnu uzdržanost kako situacija na terenu ne bi dalje eskalirala, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.  
18.40 – U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.
18.35 – Nikola Selaković izjavio da očekuje da Đurić odmah bude oslobođen. Dodao je da su teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javlja Kossev, prenosi Fonet.
18.30 – Marko Đurić se nalazi u prostorijama kosovske policije u Prištini, potvrđeno Tanjugu
18.20 – I dalje se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici što znači da je situacija napeta, javlja dopisnik RTS-a i dodaje da su se iz jednog dela grada začuli i pucnji.
18.00 – Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je za večeras u 19.30 časova. 
17.45 - Kosovska policija odvela je Marka Đurića u Prištinu, javljaju kosovski mediji. 

17.35 – Kosovska policija uhapsila Marka Đurića. Okupljeni Srbi ispred Mitrovačkog dvora rasterani suzavcem. U Mitrovici se čuju sirene za uzbunu.
Marko Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je bio u toku razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM kome je prisustvovao zajedno sa generalnim sekretarom predsednika Republike Nikolom Selakovićem.

Kada se kosovska policija pojavila ispred Mitrovačkog dvora, građani su pokušali da spreče ulaz u zgradu a policija je bacila šok-bombe i suzavac. 
Oni su upali u Mitrovački dvor i prekinuli skup. Došlo je do sukoba između okupljenih ljudi u sali i kosovske policije koja je uspela da se probije i izvede Marka Đurića. Kosovska policija je držala duge cevi uperene prema građanima. Nikola Selaković je ostao u sali i on nije uhapšen. 
Đurić je odveden u blindirano vozilo kojim je prebačen u Prištinu. Sa Đurićem je priveden i njegov saradnik Željko Jović koji je povređen u pokušaju da se odupre hapšenju.
Direktor Kancelarije za KiM je nakon privođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. 
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je pozvao građane, koji su se okupili ispred mosta na Ibru u Mitrovici da mirno, razumno i pribrano sačekaju šta će im poručiti šef srpske države posle sednice Saveta za nacionalnu bezebdnost.

Kosovski specijalci su, tokom akcije u Mitrovici, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Milića.
U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, posle privođenja Marka Đurića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.
Đurić i Selaković stigli su u severnu Kosovsku Mitrovicu negde oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.
Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na severu pokrajine.
Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.
Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.