Telefoni mogu izazvati osipe

Izvor: B92, 09.Nov.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefoni mogu izazvati osipe

Naučnici su testirali nekoliko popularnih smartfona na dva najčešća alergenta – kobalt i nikl i otkrili da je iPhone najbezbedniji dok su BlackBerry prošli prilično loše.

Skoro trećina testiranih BlackBerry uređaja bila je pozitivna na nikl, koji kod osoba sa osetljivom kožom može da izazove osipe.

Naučnici su testirali dugmiće, tastaturu, zvučnike, kameru i metalne panele na svakom telefonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nikl se najčešće može nađi u kvakama, makazama, nakitu a pojavljuje se i u nekim namirnicama prirodnim putem kao što su orasi i pasulj.

Žene imaju znatno veće šanse da dobiju osipe na koži zbog korišćenja telefona, a doktori preporučuju osobama koje su dobile osip na licu, najčešće na obrazu ili uvetu, da posete dermatologa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.