Što pametniji to opasniji: Raste broj povreda zbog korišćenja mobilnih telefona

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što pametniji to opasniji: Raste broj povreda zbog korišćenja mobilnih telefona

Istraživanje nedavno objavljeno u časopisu JAMA pokazalo je porast povreda vezanih za mobilne telefone u poslednjih 20 godina.

Studija je analizirala podatke nacionalnih službi za hitne slučajeve i pokazala da su povrede bile manje učestale do 2007. godine kada je, na primer, iPhone prvi put pušten na tržište.

Ubrzo nakon toga, povrede povezane s telefonima počele su dramatično da rastu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Iako su mobilni telefoni stekli popularnost i pre tog vremenskog perioda, njihove funkcije su bile ograničene, i bilo je manje verovatno da će biti toliko velike distrakcije koliko su to danas moderni pametni telefoni", kaže se.

Prema studiji, najviše povreda trpe vrat, lice, oči, nos, uši i glava.

Ometanje u vožnji i slanje poruka tokom šetnje bili su glavni uzroci povreda ljudi u dobi od 13 do 29 godina. Deca do 13 godina najčešće su se povređivala samim telefonom, zbog veličine i težine današnjih "pametnih" uređaja.

Ranije, studije su zaključile da čak i samo korišćenje pametnog telefona može da šteti vašem vratu i kičmi zato što se na svaki centimetar koji nagnete glavu prema napred iz neutralnog položaja udvostruči pritisak na kičmu.

Pored porasta broja povreda povezanih sa mobilnim telefonom, postoji i stalni porast smrtnih slučajeva. U 2018. godini američki Nacionalni savet za bezbednost zabeležio je 2.841 osobu koja je umrla u nesrećama uzrokovanim distrakcijama, dok neka druga istraživanja govore o više od 6.000 smrti pešaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.