NAJBEDNIJI SMO PO KUPOVNOJ MOĆI: Srbin mora da radi 88 dana za Ajfon 6

Izvor: Kurir, 11.Jan.2016, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJBEDNIJI SMO PO KUPOVNOJ MOĆI: Srbin mora da radi 88 dana za Ajfon 6

Naši građani sa satnicom od 121 dinar za četiri meseca rada priušte sebi ovaj smartfon, a Švajcarac za svega dva i po dana.

BEOGRAD - Srbinu su potrebna čak 705,2 sata rada da bi stekao novac za kupovinu smartfona „ajfon 6“, pokazuje računica Kurira, a povodom najnovije Forbsove liste o tome ko najviše mora da radi za popularni mobilni telefon. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Istraživanje je bazirano na prosečnim cenama telefona i kupovnoj moći ispitanika svakog navedenog grada. Lista obuhvata 16 svetskih metropola.

Poredeći minimalne nadnice i cene ovog uređaja po zemljama, Forbs je ustanovio da se u Kijevu radi 627,2 sata za „ajfon“, a u Cirihu svega 20,6 sati. I dok su Ukrajinci ispali najsiromašniji jer na listi evidentno nije bilo građana Srbije, Švajcarci su najbogatija radna populacija prema ovom američkom magazinu.

Kurirova računica se zasnivala na činjenici da je zakonski minimalac i dalje 121 dinar, a da prosečan radni dan traje osam sati. Ovo pokazuje da je našem čoveku potrebno 88 dana, odnosno više od četiri meseca (ako radna nedelja ima pet dana), da bi sebi obezbedio pomenuti mobilni uređaj.

Po ovome smo sigurno na začelju liste, daleko ispod Kijeva, Mumbaja i Bukurešta. Istovremeno, radnici kojima je najlakše da sebi priušte ovaj telefon rade u Cirihu, Njujorku, Sidneju, Tokiju i Londonu.

„Ajfon indeks“, kako nazivaju ovo istraživanje, nastalo je na osnovu popularnog „big mek indeksa“, odnosno pokazatelja koliko je kom radniku u svetu potrebno vremena da zaradi za ovaj „Mekdonaldsov“ sendvič. Tako je radniku u Meksiko Sitiju potrebno 78 minuta, u Hongkongu samo osam minuta, a u Srbiji rekordna 2,3 minuta. Iako je podatak ohrabrujući, ne treba se previše radovati, jer su cene „Mekdonaldsovih“ proizvoda u Srbiji dosta niže u odnosu na ostatak sveta.

Autor: Darija Soldat,Foto: Shutterstock

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.