Izvor: Piplmetar.rs, 03.Mar.2024, 00:31

Kinezi prodaju iPhone 15 na popustu, prodaja nastavlja da pada

Od kako je lansiran, iPhone 15 bori se za svoje mesto na tržištu u, do nedavno, najmnogoljudnijoj zemlji sveta, ali poteškoće ove Apple serije i dalje nisu gotove jer prodaja nastavlja da opada. Slabljenje ekonomije Kine, zabrana korišćenja iPhone uređaja u vladinim institucijama i državnim preduzećima među ključnim su razlozima za neuspeh nanovijih Apple >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << modela telefona na najvećem svetskom tržištu pametnih telefona. Naravno, ne treba ni zaboraviti činjenicu o povratku i ponovnom rastu domaćeg tehnološkog giganta, kompanije Huawei, prenosi Bloomberg.
U nastojanju da podstaknu potražnju, kineski trgovci na malo, kao što je Tmall u vlasništvu Alibaba grupe, odlučili su da snize cene iPhone 15 Pro Max modela za čak 180 dolara, što je za 60 dolara više od prošlogodišnjeg pada cena u istom periodu. Slične ponude daju i poznati tamošnji prodavci kao što je JD.com. Reuters dodatno izveštava da su pojedini trgovci smanjili cene i iPhone 14 Pro modela za 10 posto, u nadi da će privući više kupaca.
Iako na zvaničnoj veb stranici kompanije Apple nema popusta za najnovije modele telefona u Kini, američki „broj jedan” je u januaru prvi put snizio cene za čak 70 dolara, što je bio prvi put da gigant nudi popust na svoje nove modele.

Shutterstock / Below the Sky
Counterpoint Research tvrdi da Apple stoji iza kineskih popusta, i nudi ih kao kratkoročnu promotivnu cenu kanalima trećih strana odnosno nezavisnim kompanijama – prodavcima, kao deo ranog obeležavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta.
Analize koje je izneo Counterpoint Research pokazuju da će kineski potrošači verovatno imati korist od daljih popusta, budući da prodaja iPhone uređaja u zemlji sve više zavisi od promocija. Ako u obzir dodatno uzmemo i jačanje konkurencije u vidu drugih kineskih kompanija kao što su Oppo i Vivo koje takođe vrše pritisak na iPhone, dolazimo do podatka da je prodaja ovih telefona u januaru opala za 10 posto na godišnjem nivou.
Sve ove činjenice na drugoj strani, najviše su odgovarale kompaniji Huawei koja je zabeležila trocifren rast u istom periodu.
Novembarski izveštaj koji je objavio Bloomberg, ukazuje na mogućnost stagnacije potražnje iPhone 15 serije čak i u SAD, jer se ciklus osvežavanja pametnih telefona produžava. Uprkos svemu, Apple i dalje održava prednost u odnosu na druge proizvođače, sa sedam od deset najpopularnijih telefona u svetu 2023. godine koji su bili iPhone modeli.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.